JEDNOSTAVNO JE

Kako se zaštititi od zlonamjernog softvera u CCleaneru?

21.09.2017 u 13:42

Bionic
Reading

Piriform, tvrtka koja izdaje softverski alat za čišćenje stolnih računala u kojem se našao malver, poziva korisnike na nadogradnju na novo izdanje sa zakrpom

Procjenjuje se kako je hakerski upad u CCleaner pogodio 2,27 milijuna korisnika stolnih računala. Mnoge je iznenadio jer nisu očekivali kako bi alat za čišćenje mogao ubaciti zlonamjerni softver (malware) u njihova računala.

Zlonamjerni softver prisutan je u CCleaneru, koliko je poznato, zadnjih mjesec dana. Prikuplja i svojim tvorcima na poslužitelj smješten u Sjedinjenim Državama šalje raznorazne podatke poput naziva računala, njegove IP adrese te popisa instaliranog i aktivnog softvera, kao i mrežnih adaptera.

U Piriformu, tvrtci koja izdaje CCleaner, ustraju u tvrdnjama kako se hakeri nisu dokopali osjetljivih podataka te kako su ugasili sporni server prije no što je došlo do štete. Ujedno su instalirali zakrpu za sigurnosni propust te, za automatski nadogradili izdanje njihovog softvera za računalni oblak 1.07.3191.

Koristite li standardno izdanje CCleanera nadogradnju trebate obaviti ručno, naročito ako ste program preuzeli unazad mjesec dana. 

Zaraženi softver je CCleaner 5.33.6162 (32-bitni). Trebate program nadograditi na izdanje 5.34 ili novije. Najnovije ćete naći na Piriformovu web odredištu.

Ako ga želite potpuno ukloniti, s računala pogonjenog Microsoftovim operativnim sustavom Windows 10, kliknite na Start, pa Settings, System i Apps & Features te potom ga pronađite na popisu i odaberite Uninstall, piše Tech Advisor

  • +5
Najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia