ŽIVI TERMOMETRI

Kako po zrikavcima odrediti temperaturu?

28.08.2012 u 07:59

Bionic
Reading

Možda ste primijetili da entuzijazam zrikavaca za glasanje nije uvijek isti, odnosno da je ovisan o temperaturi zraka

No vjerojatno niste znali (ako niste obožavatelji serije Veliki prasak) da je ta ovisnost toliko precizna da zrikavce možete koristiti kao žive termometre.

Postoji čak tzv. Dolbearov zakon koji je 1897. formulirao Amos Dolbear, američki fizičar i izumitelj, i koji jasno utvrđuje spregu između dinamike zrikanja i temperature. Potrebno je samo izbrojati broj glasova malenih kukaca u minuti N i uvrstiti ga u jednostavnu formulu:

T = 10 + (N – 40)/7

Najpouzdaniji termometri su sjevernoamerički zrikavci Oecanthus fultoni, no formula aproksimativno vrijedi i za obične poljske zrikavce.

Ako vam je gornja formula previše komplicirana za praktičnu svakodnevnu primjenu, moguće je koristiti i pojednostavnjenu verziju:

T = 5 + N'

U ovoj jednadžbi N' je broj glasova zrikavca u osam sekundi.

Dolbearov zakon se, među ostalim, spominje u popularnoj humorističnoj seriji 'Veliki prasak' u epizodi nazvanoj 'The Jiminy Conjecture', u kojoj se Sheldon i Howard natežu oko vrste i imena zrikavca koji je ušao u Sheldonov stan.

Zrikavci su kukci srodni skakavcima. Noćne su životinje, a hrane se uglavnom biljnom hranom. Glasaju se samo mužjaci i to radi udvaranja ženkama. Pare se tijekom ljeta, a jajašca polažu na jesen. Obično su zelene i smeđe boje. Za razliku od cvrčaka, koji imaju poseban organ za glasanje, zvuk stvaraju tzv. stridulacijom, odnosno trljanjem krila o krilo ili noge o nogu. U videofilmu dolje primijenjena je formula koja vrijedi za izračun temperature u fahrenheitima.