integrirana teorija informacija

Kako nastaje svijest? Ovaj čovjek riješit će najveću zagonetku neuroznanosti

27.03.2019 u 09:54

Bionic
Reading

Znati što je svijest i kako je došlo do nje, ključno je za razumijevanje našeg mjesta u svemiru i onoga što radimo s našim životima, kaže talijanski neuroznanstvenik i psihijatar Giulio Tononi koji je znanstvenu karijeru posvetio istraživanju snova i svijesti.

Mogu li jastozi osjećati bol na isti način kao ljudi? Znamo da oni imaju iste senzore, takozvane nociceptore, zbog kojih plačemo ili se povlačimo u sebe kad smo povrijeđeni. I sigurno se ponašaju kao da osjećaju nešto neugodno. Kada ih kuhar smjesti u kipuću vodu, na primjer, oni trzaju repove kao da su u agoniji. No jesu li oni doista 'svjesni" tog osjećaja? Ili je ipak riječ samo o refleksu?

Neki znanstvenici tvrde da stvorenju poput jastoga nedostaje unutarnje iskustvo, u usporedbi s bogatim svijetom koji se odvija unutar ljudske glave.

Psi su poput ljudi, s jastozima je druga priča

'Psi se ponašaju prilično slično ljudima; oblik njihovih tijela ne razlikuje se previše od ljudskih i imaju mozak koji nije previše različit od ljudskog. Stoga je puno vjerojatnije da i psi stvari vide i čuju poput nas', kaže Giulio Tononi, neuroznanstvenik sa sveučilišta Wisconsin-Madison. 'No s jastozima je druga priča.'

Pitanje jesu li i drugi mozgovi - potpuno drugačiji od naših - sposobni za svjesnost, samo je jedna od mnogih zagonetki s kojima su suočeni znanstvenici. Kada se svijest o našem vlastitom biću prvi put pojavljuje u mozgu? Zašto se netko osjeća baš tako kako se osjeća? Hoće li računala ikada živjeti svoj unutarnji život?

Tonini i njegova integrirana teorija informacija

Tononi možda ima rješenje za te zagonetke. Njegova 'integrirana teorija informacija' jedna je od najuzbudljivijih teorija svijesti u posljednjih nekoliko godina. Mada još nije dokazana, ona pruža hipoteze koje se mogu testirati i koje bi uskoro mogle dati konačan odgovor.

Znati što je svijest i kako je došlo do nje, ključno je za razumijevanje našeg mjesta u svemiru i onoga što radimo s našim životima, kaže Tononi. Njegova fascinacija potječe iz tinedžerskih dana, kad su ga počele zanimati etika i filozofija. Na kraju se odlučio za kliničku medicinu.

ovo može svatko

Ove vježbe za mozak ne koštaju ništa, a zahvaljujući njima postat ćete pametniji

Pogledaj galeriju

Ugled stečen istraživanjem snova

'Postoji stvarno nešto posebno o izravnom izlaganju neurološkim slučajevima i psihotičnim slučajevima. To vas prisiljava da se izravno suočite s onim što se događa pacijentima kada izgube svijest', objašnjava Tononi koji je znanstveni ugled stekao istraživanjem snova, što je ipak manje kontroverzno područje.

'U to doba niste smjeli niti govoriti o svijesti', kaže Tononi koji je prvu iteraciju svoje teorije objavio 2004. godine.