'CRTEŽI' U SVEMIRU

Kako je nastala slika slona na Marsu?

12.04.2012 u 10:57

Bionic
Reading

Prije 30-ak godina, NASA-ina sonda Viking 1 na Marsu je snimila slavno 'Lice'. Kada se slika glave duge oko tri kilometra pojavila na monitorima Jet Propulsion Laboratorija u Pasadeni u SAD-u, izazvala je nemalo oduševljenje kontrolora leta, a u godinama nakon toga pokrenula i pop legende o mogućem vanzemaljskom podrijetlu čovjekolike formacije

Brojni teoretičari zavjere i dan danas su uvjereni da američke vlasti od naroda skrivaju 'pravu' prirodu Lica, a svježu vodu na njihov s godinama rasklimani mlin nesumnjivo će doliti i jedna nova NASA-ina fotografija. Naime, američka je svemirska agencija ovih dana na Crvenom planetu zabilježila još jedan prizor iz života – letjelica Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) snimila je u području poznatom kao Elysium Planitia potoke lave koji izgledaju kao glava slona.

Fotografija je dobar primjer tzv. pareidolije, sklonosti ljudi da u apstraktnim šarama pronalaze prepoznatljive likove i prizore. Ova sklonost mozga da u okolišu traži uzorke koji bi mogli biti prijetnja ili pomoć imala je i još uvijek ima važnu svrhu u evoluciji čovjeka. Poznato je da je još Leonardo da Vinci svoje učenike trenirao da u mrljama na zidovima ili tlu prepoznaju lica, figure i pojave kako bi kasnije bolje mogli slikati. 'Ako gledate zidove prekrivene mrljama ili izgrađene od različitih vrsta kamenja, može vam se činiti da u njima vidite prizore planina, rijeka, drveća, dolina i brežuljaka raznih oblika. U njima možete vidjeti i bitke i prilike u pokretu, neobična lica i kostime kao i bezbroj drugih stvari', zapisao je renesansni majstor u svoju bilježnicu.

'Većina bujica lava na Zemlji se raspoređuje tijekom godina i desetljeća, a vjerojatno je slično i na Marsu', objasnio je na web stranici MRO-ova instrumenta HiRISE Alfred McEwen planetarni geolog s University of Arizona i glavni stručnjak za istraživanja kamere HiRISE. 'Slon može pobjeći od spore fronte lave, međutim, postoje dokazi da na Marsu postoje bujice koje se kreću mnogo brže, prave poplave lave. U tom slučaju slon ne bi mogao trčati dovoljno brzo', našalio se McEwen.

Vulkani na Marsu najveći su u Sunčevom sustavu. Jedan tok lave otkriven u istom području velik je poput američke savezne države Oregon. Na Crvenom planetu ih ima toliko da je astronomima najlakše podijeliti ga na vulkanske pokrajine. Najveći vulkan na Marsu je Olympus Mons u regiji Tharsis. Visok je čak 27 kilometara, a promjer mu je 500 kilometara.