EMOCIONALNA INTELIGENCIJA

Kad smartphone zna kako se osjećate

07.03.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Zamislite da ste cijeli dan tužni, a vaš vas pametni telefon iznenadi nekom pozitivnom porukom prije spavanja? Aplikacija Xpression trebala bi prepoznati raspoloženje korisnika, a mogla bi i na njega reagirati

Koliko puta ste u trenutku frustracije poželjeli baciti svoj pametni telefon u zid? A koliko ste to puta i napravili?

Prosječan čovjek tijekom dana nekoliko puta promijeni svoje raspoloženje. I to je normalno. No promjene raspoloženja mogu biti obilježje neke psihičke bolesti.

Psihijatri često od svojih pacijenata traže dnevnik raspoloženja kako bi im lakše odredili terapiju. Ali, što kad pacijenti zaborave bilježiti te promjene?

Britanska tvrtka EI Technologies (Emotional Intelligence Technologies) kao pomoć psihijatrima razvija aplikaciju za pametne telefone koja bilježi promjene u raspoloženju korisnika.

'Xpression' 'sluša' tijekom razgovora korisnika i izrađuje 200 milisekundi dugačke uzorke glasa. Ne bilježi razgovor kao takav, već ton i ritam kojim korisnik izgovara riječi.

Potom se uzorci šalju na server koji analizira glasnoću, intenzitet, promjene u tonu i brzini razgovora te softver procjenjuje raspoloženje korisnika.

Rezultati analize šalju se natrag na korisnikov pametni telefon gdje stvaraju dnevnik raspoloženja.

Na taj način liječnici bi mogli preciznije pratiti promjene raspoloženja kod svojih pacijenata i brže reagirati.

Ili bi im sama aplikacija mogla poslati poruku u stilu 'smiri se' ili 'nasmiješi se'.

Iako je aplikacija još uvijek u fazi testiranja, već je pobudila pažnju kod nekoliko britanskih tvrtki koje se bave zdravstvenim osiguranjem.