FANTASTIKA ILI STVARNOST

Jesu li Watch Dogs mogući i u stvarnom životu?

08.07.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Nedavno izašli Vsauce 3 video postavlja pitanje jesu li superhakerske eskapade viđene u Ubisoftovim Watch Dogsima nešto što bi se zaista moglo desiti ili su već postale dio naše svakodnevice

Aidan Pierce, snalažljivi haker i glavni lik Ubisoftova nedavno izišlog akcijskog naslova Watch Dogs čovjek je koji vaše informacije može ukrasti dodirom na ekranu svojeg superpametnog telefona. Međutim, jedna stvar koja vam prođe glavom kada igrate igru je kako njezin koncept nije predaleko od naše svakodnevice.

Općenito je poznato kako je skoro svaki moderni uređaj na jedan ili drugi način umrežen. Radilo se o  laptopu, televizoru, perilici ili čak automobilu, svaki od njih u sebi sadrži računalo koje, hoćete li vi to ili nećete, može biti hakirano.

Jesu li Watch Dogs mogući i u stvarnom životu?

Popularni Youtube kanal Vsauce 3 prije nekoliko dana izdao je video koji će vam, ako se smatrate informatički pismenima, zalediti krv u žilama. On govori o pravim hakerima i svakodnevici u kojoj smo, kao korisnici globalne mreže i blagodati bežične tehnologije, postali izloženiji krađi podataka nego što smo to ikad bili. Štoviše, išli su do morbidnih praksa poput hakiranja pacemakera ili tempiranih pumpica za inzulin.

Da vam ne upropastimo gledanje videa, stat ćemo samo na tome kako anonimnost, bila to u virtualnoj igri ili u stvarnosti, ovih dana postaje sve više i više apstraktni pojam. Veliki Brat nas gleda već godinama... Jedini problem je to što smo se na to već navikli.