TEHNOLOGIJA I UMJETNOST

Jeste li za kapitalizam?

18.09.2013 u 15:21

Bionic
Reading

Steve Lambert postavio je na njujorški Times Square instalaciju 'Capital Works For Me!', ne bi li otkrio - uz pomoć ponešto tehnologije - što obični ljudi misle o sustavu u kojem žive

Veliki (6 puta 2,7 metara) svjetleći znak u formi je usklika, no ustvari je pitanje, zato što od prolaznika traži izjašnjavanje - slažu li se s tezom da je kapitalizam dobar za njih ili ne, piše Wired

Američki umjetnik Steve Lambert napravio ga je prije nekoliko godina, otkada putuje s njim po gradovima SAD-a. Tko god želi, može dati svoj glas, tako što će pritisnuti dugme pod 'Točno' ili 'Netočno'.

Glasovi će biti prikazani na dva odgovarajuća semafora, pomalo nalik onima na nogometnim stadionima. Osim što je interaktivna, instalacija je i dizajnirana u stilu lunaparka, s naglašenim američkim nacionalnim bojama.

Lambert na taj pomalo šaljiv način želi, uz pomoć tehnologije i rudimentarnog oblika izravne demokracije, potaći na razmišljanje i raspravu o ozbiljnoj temi. I opredjeljivanje za jasne opcije, umjesto više nejasnih 'možda', koji usporavaju proces odlučivanja, smatra on.

Osim što je osmislio koncept, sam je odradio programiranje, postavljanje električnih instalacija i pobrinuo se za ukupni estetski dojam. Zavarivanje i montažu ipak je prepustio profesionalcima.