NOVA NADOGRADNJA

Je li to moguće? Windowsi će nam omogućiti deinstalaciju Microsoftovih predinstaliranih aplikacija

18.10.2018 u 12:00

Bionic
Reading

Dolazak ove značajke značio bi nekoliko stvari: zbogom bloatwareu, zbogom nepotrebnim aplikacijama koje nikad ne koristimo, zbogom dosadnim podsjetnicima i nepotrebnom zatrpavanju hard diska. Nažalost, kao i kod svega ostalog...postoji keč

Svježa instalacija Windowsa 10 obično znači da korisnik na računalu pored operativnog sustava dobija i velik broj Microsoftovih aplikacija i usluga, no čini se da se vremena polako mijenjaju. Dolaskom najnovije testne verzije operativnog sustava (Windows 10 19H1 preview build), Microsoft je nekim korisnicima dozvolio deinstalaciju nepotrebnih programa.

Sve predinstalirane igre koje ne stižu iz Microsofta mogu biti izbrisane (pod tim mislimo i na tebe, Candy Crush), dok stvari poput 3D Viewera, Kalkulatora, Kalendara, Pošte, Izreži i Skiciraj ostaju tamo gdje jesu.

Kao da ih nije bilo

Uz novi proces deinstalacije, sve navedeno moguće je brisati jednostavnim desnim klikom na ikonicu u Start izborniku i izborom deinstaliraj. Da, znamo da su većina spomenutih aplikacija relativno male, no stvar je u tome da imamo hrpe drugih aplikacija koje njihov posao rade puno bolje i Microsoft je toga, sudeći prema ovoj zakrpi, svjestan.

TEHNO NOVITETI

Ovo su najbolje značajke listopadske nadogradnje za Windowse 10

Pogledaj galeriju

Kada stiže?

Ovoj nadogradnji već danas mogu pristupiti beta testeri koji koriste Fast Ring ili Skip Ahead buildove Windows Insidera,. Što se nas ostalih smrtnika tiče, čini se da ćemo ovu opciju dobiti u nadogradnji koja bi trebala izaći u travnju iduće godine.

Ako ste raspoloženi za malo avanture s nestabilnim softverom koji nerijetko ne stiže u finalnu verziju operativnog sustava, možete se besplatno predbilježiti za Insider Program. Mi ćemo radije pričekati.