SUNDAR PICHAI

Jesmo li spremni za AI? Šef Googlea ima poruku za tvrtke

18.04.2023 u 08:20

Bionic
Reading

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai smatra da će 'svaki proizvod svake tvrtke' biti pod utjecajem brzog razvoja umjetne inteligencije, upozoravajući da se društvo treba pripremiti za nove tehnologije

U intervjuu za '60 minuta' CBS-a, emitiranom u nedjelju, voditelj Scott Pelley isprobao je nekoliko Googleovih projekata umjetne inteligencije i rekao da je 'bez riječi' te da osjeća da je to 'uznemirujuće', misleći na mogućnosti proizvoda baziranih na umjetnoj inteligenciji, kao što je Googleov chatbot Bard.

'Moramo se tome prilagoditi kao društvo', rekao je Pichai Pelleyju, dodajući da bi poslovi na koje bi AI utjecao mogli uključivali 'radnike znanja', uključujući pisce, računovođe, arhitekte i, ironično, čak i softverske inženjere. 'Ovo će utjecati na svaki proizvod u svakoj tvrtki', rekao je Pichai. 'Naprimjer, možete biti radiolog i za pet do deset godina, imat ćete AI suradnika', ustvrdio je Pichai, prenosi CNBC.

Pelley je promatrao druga područja s naprednim AI proizvodima unutar Googlea, uključujući DeepMind, gdje su roboti igrali nogomet, koji su sami naučili, za razliku od ljudi. Druga jedinica pokazala je robote koji su prepoznali predmete na pultu i donijeli Pelleyju jabuku koju je tražio.

Upozoravajući na posljedice umjetne inteligencije, Pichai je rekao da će razmjeri problema dezinformacija i lažnih vijesti i slika biti 'mnogo veći', dodajući da bi 'to moglo uzrokovati štetu'.

Prošlog mjeseca CNBC je izvijestio da je Pichai interno rekao zaposlenicima da uspjeh njegovog novopokrenutog programa Bard sada ovisi o javnom testiranju, dodajući da će 'stvari krenuti po zlu'.

Google je prošlog mjeseca lansirao svoj AI chatbot Bard kao eksperimentalni proizvod. Uslijedila je najava u siječnju da će njegova tražilica Bing uključivati ​​OpenAI-jevu tehnologiju GPT, koja je privukla međunarodnu pozornost nakon pokretanja ChatGPT-ja 2022.

  • +5
Google Izvor: Getty images / Profimedia / Autor: Michael M. Santiago

No strah od posljedica brzog napretka dopro je i do javnosti i kritičara posljednjih tjedana. U ožujku su Elon Musk, Steve Wozniak i deseci akademika pozvali na hitnu pauzu u 'eksperimentima' obuke povezanim s velikim jezičnim modelima koji su bili 'moćniji od GPT-4' tvrtke OpenAI. Od tada je pismo potpisalo više od 25.000 ljudi. 'Konkurentski pritisak među divovima poput Googlea i startupima za koje nikada niste čuli tjera čovječanstvo u budućnost, bilo ono spremno za to ili ne', komentirao je Pelley.

Google je kreirao dokument u kojem se navode 'preporuke za reguliranje umjetne inteligencije', ali Pichai je rekao da se društvo mora brzo prilagoditi propisima, zakonima za kažnjavanje zlostavljanja i sporazumima među državama kako bi umjetna inteligencija bila sigurna za svijet, uz pravila 'usklađena s ljudskim vrijednostima, uključujući moral'.

'Nije na tvrtki da odlučuje o tome', rekao je Pichai. 'Zato mislim da razvoj ovoga treba uključiti ne samo inženjere, već i društvene znanstvenike, etičare, filozofe i tako dalje', dodao je.

Na pitanje je li društvo spremno za AI tehnologiju kao što je Bard, Pichai je odgovorio: 'S jedne strane osjećam da nije, jer tempo kojim možemo razmišljati i prilagođavati se kao društvene institucije, u usporedbi s tempom kojim se tehnologija razvija, ne djeluje uravnoteženo.'

  • +2
Umjetna inteligencija - Chat GPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim dodao je da je optimist jer, u usporedbi s drugim tehnologijama u prošlosti, 'velik je broj ljudi koji su se počeli brinuti o implikacijama'. Od Pelleyjeve upute od šest riječi Bard je stvorio priču s likovima i zapletom koje je izmislio, uključujući čovjeka čija žena nije mogla zatrudnjeti i onog koji tuguje nakon pobačaja. 'Rijetko sam bez riječi', rekao je Pelley.

Pelley je rekao da je pitao Barda zašto pomaže ljudima, a on je odgovorio: 'Zato što me to čini sretnim', za što je rekao da ga je šokiralo. 'Čini se da Bard razmišlja', rekao je Jamesu Manyiki, višem potpredsjedniku kojeg je Google prošle godine zaposlio kao voditelja 'tehnologije i društva'. Manyika je odgovorio da Bard nije osjećajan i nije svjestan sebe, ali se može 'ponašati' kao da jest.

Pichai je također rekao da Bard ima i puno netočnih informacija nakon što je Pelley objasnio da je pitao Barda o inflaciji i dobio trenutni odgovor s prijedlozima za pet knjiga koje, kada je to kasnije provjerio, zapravo ne postoje.

Također, Pelley se činio zabrinutim kada je Pichai rekao da postoji 'crna kutija' s chatbotima, a 'ne razumijete u potpunosti' zašto ili kako dolazi do određenih odgovora. 'Ne razumijete u potpunosti kako to funkcionira, a ipak ste to pustili u društvo', rekao je Pelley. 'Dopustite mi da to ovako kažem, mislim da ni mi ne razumijemo u potpunosti kako funkcionira ljudski um', odgovorio je Pichai.