ZA ZNANOST!

Japan će u svemir poslati satelit napravljen od - drva

24.05.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Pokus proveden na Međunarodnoj svemirskoj postaji dokazao je da je drvo iznenađujuće otporno na ekstremne uvjete otvorenog svemira

Drvo u svemiru je, izgleda, izdržljivije nego što smo mislili. Japanski znanstvenici nakon nedavnog završetka testiranja na ISS-u planiraju lansirati prvi satelit napravljen od drva.

Tim znanstvenika sa sveučilišta u Kyotu u suradnji su s Japanskom agencijom za istraživanje svemira (JAXA) okrutnom okružju svemira izložili tri vrste drva te otkrili da je materijal nakon deset mjeseci ostao netaknut kozmičkim zrakama i solarnim česticama. Pokus je počeo u ožujku 2022. na modulu Kibo koji je priključen na ISS. Orbitalni eksperiment stvorio je uvjete da tim u suradnji s japanskom drvodjelnom kompanijom Sumitomo Forestry izgrade drveni satelit koji će u orbitu odletjeti iduće godine. Satelit koji je dobio nadimak LignoStella neće u cijelosti biti izrađen od drva, već će ga koristiti umjesto dijelova koji se inače rade od aluminija.

Nakon analiziranja tri različite vrste drva, tim je zaključio da je magnolija najotpornija i najčvršća, piše Gizmodo.

Kad razmišljamo o konstrukciji svemirske letjelice koju planiramo lansirati u Zemljinu orbitu, zadnja stvar koja nam pada na pamet je raditi je od drva, no sudeći prema ovom eksperimentu, drvo je bolji kandidat nego što smo mislili. Materijal nakon skoro godine dana provedene u nižoj orbiti nije zadobio nikakve deformacije ili oštećenja.

Razlog zašto je drvo bolji kandidat za izradu brodova nego što smo mislili nalazi se i u pononom ulasku u atmosferu. Umjesto da se razlomi i rasuje po površini kao što to obično zna napraviti, satelit od drva bi samo izgorio i ne bi negativno utjecao na okoliš.

Još jedna vrlo velika prednost drva kao materijala je što ne blokira elektromagnetske valove, što znači da satelit ovakve vrste može antene pohraniti unutar kućišta. Drvna građa satelita se na Zemlji smatra manje izdržljivom od sofisticiranih legura, no u svemiru bi, čini se, priča mogla biti posve drukčija.