PRIVATNOST NA WEBU

Iz Firefoxa stižu dobre vijesti za sve zabrinute za podatke

07.01.2020 u 10:23

Bionic
Reading

Nova značajka za Firefox oduševit će zagovornike digitalne privatnosti uvođenjem nove sveobuhvatne opcije za brisanje podataka

Mozilla, kompanija iza popularnog web preglednika Firefox korisnicima će dati mogućnost preuzimanja kontrole nad svim svojim podacima. Prve vijesti o ovoj značajki dolaze uoči uvođenja California Consumer Privacy Acta (ili CCPA) koji velikim tehnoloških kompanijama ograničava kontrolu nad privatnim korisničkim podacima.

Prema izvornom članku objavljenom na CNET-u, novi zakon građanima Kalifornije pruža mogućnost uvida u podatke koje tehnološke kompanije sakupljaju te im također omogućava da te podatke izbrišu ili da kompaniji zabrane da ih koristi.

Premda se radi o amerikaniziranoj verziji europskog GDPR-a lokaliziranoj na samo jednu saveznu državu, Firefoxu je očigledno svejedno, s obzirom da je mogućnost kontroliranja privatnih podataka dodijelio svim svojim korisnicima. 'Promjene koje uvodimo utjecat će na sve korisnike Firefoxa, ne samo one koji žive u Kaliforniji', piše u službenom blogu.

'Firefox privatnost ne smatra kao samo još jednu opciju. Ne slažemo se s time da ljudi moraju birati između tehnologije koju koriste i osobne privatnosti - oni moraju imati i jedno i drugo.' nadodaju tvorci Firefoxa.

Opcija za brisanje podataka bit će dostupna svima već od 7. siječnja, a dolazi u sklopu najnovije nadogradnje.

izvjesna budućnost

Tehnološki napredak je nazaustavljiv: Evo što će nam se sve dogoditi do 2030. godine

Pogledaj galeriju