PREPRAVITE KARTE

Iz Crvenog mora izrastao novi otok

30.12.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Ako ste za Božić dobili novi atlas ili globus, slobodno ga možete baciti. Ili barem uzmite flomaster u ruke i primite se crtanja jer u južnom dijelu Crvenog mora odnedavno postoji novi otok

Priče o njegovu rađanju krenule su od jemenskih ribara koji su 19. prosinca vidjeli kako podvodni vulkan izbacuje lavu 30-ak metara uvis. No kasnije su vijest potvrdile i fotografije što su ih iz svemira snimili NASA-ini sateliti Terra, Aqua i Earth Observing One. Konačno, satelit Aura je u tom području zabilježio i povišene razine sumpornog dioksida.

Do 23. prosinca izbačena lava se već nakupila, izbila na površinu i novi otok je počeo poprimati svoj izgled. Trenutno je širok oko 500 metara i nastavlja rasti, ali stručnjaci još uvijek nisu sigurni hoće li potrajati. Naime, postoji mogućnost da značajno naraste, no također je moguće da morski valovi rastoče i raznesu krhku strukturu njegova tla.

Kakav god bude krajnji ishod, nedavni događaji pokazuju da su vulkanske aktivnosti u Crvenom moru u posljednje vrijeme u velikom porastu. Ovo je prva erupcija tog vulkana u više od stotinu godina, a uslijedila je nakon nedavnih u Afarskom trokutu, u Eritreji i Etiopiji te u vulkanskim područjima južnog Jemena i Saudijske Arabije. Godine 2007, nakon dugog mirovanja, erumpirao je i obližnji vulkan Jabal al Tair. U njegovoj erupciji poginulo je osam ljudi.