SELI LABORATORIJ

Ivan Đikić prešao na Medicinski fakultet u Splitu

14.09.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Ugledni hrvatski znanstvenik dr. Ivan Đikić, koji se nedavno razišao s dr. Miroslavom Radmanom i napustio institut MedILS, danas je potpisao sporazum o suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu

Prof. dr. Ivan Đikić, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Ivan Pavić i dekan Medicinskog fakulteta u Splitu prof. dr. Matko Marušić u Uredu dekana Medicinskog fakulteta u Splitu potpisali su ugovor o osnivanju Laboratorija za onkologiju na Fakultetu koji će voditi prof. Đikić u sklopu Katedre za imunologiju i medicinsku genetiku.

Ugovor objedinjuje interese i mogućnosti Fakulteta i dr. Đikića i objema stranama omogućuje komplementiranje i združivanje njihovih specifičnih prednosti: prof. Đikić dobiva prostor, hladni pogon i suradnike, a fakultet vrlo produktivnog znanstvenika i nastavnika koji će voditi i financirati istraživanja, stoji u priopćenju.

Potpisani ugovor predstavlja model definiranja konkretne suradnje uspješnih hrvatskih znanstvenika iz inozemstva s istraživačkim ustanovama u Domovini.

Sveučilište u Splitu zapošljava jednu suradnicu dr. Đikića, a dr. Đikić će godišnje u istraživanja u Splitu uložiti do 100.000 eura iz svojih europskih istraživačkih projekata.

Plan rada laboratorija strateški je usmjeren u translacijsku medicinu, tj. suradnju s Odjelom za onkologiju KBC Split.

Đikić i Radman u svibnju su se međusobno optuživali za prekid suradnje koja je bila jedan od temelja instituta. Narednih mjeseci pokrenuta je borba oko Đikićeva laboratorija, a Radman je u srpnju ustvrdio kako laboratorij pripada MedILSu jer Đikić nije puno financijski pridonosio radu instituta.

'Grupa prof. dr. Đikića bila je posebno povlaštena time što ju je prioritetno financirao MedILS i barem 90 posto opreme je kupio MedILS, koji je i njezin vlasnik. Prof. dr. Đikić nije značajno financirao svoju grupu izvan proračuna i situacija je zapravo jednostavna', rekao je krajem srpnja akademik Radman.