KAKVI PERVERZNJACI

Istraživača Antarktika šokirao seks pingvina

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 11.06.2012 22:04
  • Objavljeno 11.06.2012 u 12:03
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dr. George Murray Levick, član ekspedicije koja je prije stotinu godina pokušala osvojiti Južni pol, bio je toliko šokiran 'razvratnim' ponašanjem kolonije adelijskih pingvina da je svoja zapažanja i dojmove zapisao na grčkom jeziku, pokazalo je novo otkriće

Tekst je tek nedavno pronađen u Prirodoslovnom muzeju u Tringu u Engleskoj, a potom je objavljen u novom broju časopisa Polar Record.

Levick je kao liječnik i kirurg od 1910. do 1912. bio član ekipe koja je trebala osigurati potporu slavnoj, ali neuspješnoj ekspediciji 'Terra Nova' Roberta Scotta. Naime, nesretnog je britanskog istraživača u pokušaju da postane prvi čovjek koji će stići na Južni pol u siječnju pretekao Norvežanin Roald Amundsen. Krajem ožujka, tijekom povratka, Scott i članovi njegove ekipe umrli su od gladi, hladnoće i iscrpljenosti. No Levick i petorica njegovih kolega preživjeli su cijelu polarnu zimu na Cape Evansu.

Po povratku u Veliku Britaniju Levick je 1915. napisao rad na četiri stranice nazvan Sexual Habits of Adélie Penguins u kojem je predstavio pojedinosti iz parenja pingvina Pygoscelis adeliae na Cape Adareu za koje ni akademska zajednica onoga vremena očito nije bila spremna.

'Neke stvari koje je uočio ozbiljno su ga šokirale', kaže kustos muzeja Douglas Russell koji je otkrio zapise. Primjerice, Levick je opisao da neki pingvini pribjegavaju seksualnom nasilju i pokazuju autoerotične, homoseksualne, pedofilske pa čak i nekrofilske sklonosti. Budući da je bilo previše eksplicitno, izviješće nije objavljeno zajedno s drugim radovima ekspedicije, već je ostalo sakriveno u kolekciji ptica.

'Levickove zabilješke bile su desetljećima ispred onoga vremena i vjerojatno su bile prvi pokušaj u povijesti da se akademskoj zajednici predstave izazovniji aspekti ponašanja ptica', objasnio je Russell.

Zapisi na grčkom pokazuju da je Levick bio toliko šokiran da je primijetio kako se čini da za pingvine ne postoje perverzije koje bi im bile previše niske.

'Prijestupi koje rade su takvi da im nije mjesto u ovoj knjizi, međutim, uistinu je zanimljivo primijetiti da, kada im priroda to omogući, ove ptice, baš kao i ljudi, degeneriraju u besposlici', zapisao je.

Homoseksualno ponašanje životinja danas više nije novost ni nešto zbog čega bi se znanstvenici crvenjeli. Mnoge životinje, od dupina i kitova ubojica do čimpanza i gusaka, u međuvremenu su 'izišle iz ormara'. Neki znanstvenici procjenjuju da postoji oko 1.500 životinjskih vrsta koje prakticiraju istospolni seks. No stručnjaci ističu da nekrofilija kod pingvina i kod ljudi nije ista. Naime, mužjaci pingvina ne 'pale' se na ženke zato što su mrtve, već zato što su kemijski programirani da ih uzbuđuju kada su zrele za parenje.

Levickov rad izvorno je tiskan u stotinjak kopija, a danas se zna za samo dva preživjela primjerka.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi