RECENZIJA

Isprobali smo Lenovo A7000, phablet za samo 1.300 kuna

17.08.2016 u 15:07

Bionic
Reading

Epska potraga za kvalitetnim pametnim telefonom prihvatljive cijene trnovit je i grbav put koji nerijetko završi razočaranjem. Lenovov 5,5-inčni phablet A7000 nastoji nam olakšati to

Koliko mu to polazi za rukom, drugo je pitanje. Vidite, kao i većinu mobilnih uređaja koje sam dobio iz Instara, tako i ovaj izgleda kao sasvim solidna investicija. Riječ je o robusnom plastičnom uređaju sramežljivih performansi koji izgledom, ekranom i baterijom nastoji kompenzirati svoje suptilne nedostatke. Koliko oni utječu na konačni dojam, pitanje je na koje odgovor dolazi sam od sebe čim provedete nekoliko dana koristeći ga.

Bez previše duljenja reći ću kako su osnovni dojmovi dobri. Radi se o smartfonu ekrana dijagonale pet i pol inča okićenog dvostrukim flešom, IPS ekranom i solidnim kamerama. Prvi dojam nakon ubacivanja baterije i paljenja je 'svaki Android ikad', no kada malo krenete petljati po aplikacijama i sučelju, shvatite koliko je ovaj telefon zapravo dobar.

Naime, osim ako spadate među ekipu koja na smartfonu mora igrati sve najzahtjevnije igre, Lenovo A7000 je solidan. Njegova zamjenjiva Li-Po baterija od 2900 mAh napravljena je da izdrži umjerenu dozu maltretiranja, pod čime mislim na surfanje, porukovanje i pokoji nevini selfić. Razlog ovome leži u nježnom osmerojezgrenom procesoru 1.5 GHz Cortex-A53 koji pod konzervativnim pritiskom ne crpi previše bateriju, produljujući prosječni radni rok A7000 na nešto više od jednog dana.


Što se kamera tiče, ovaj phablet je opremljen pozadinskom snimaljkom od osam megapiksela i dvobojnim flešom dok selfuša snima u nešto sramežljivijih pet megapiksela. Video možete snimati u punom HD-u pri trideset sličica u sekundi, što nije loše. Kad smo već kod toga, molim da uzmete u obzir to kako ćete za bilo kakvu ozbiljniju kolekciju fotki, filmića i aplikacija morati posegnuti za još zapremne memorije. A7000 dolazi sa sramotnih osam gigabajta zapremnine koju možete nadograditi do 32 gigabajta, što u principu ispada kao nezaobilazna i rekao bih obavezna dodatna investicija.

Čitav smartfon s baterijom i prikladnom mu maskicom teži nešto više od 140 grama, što je taman dovoljno da nema onaj 'jeftini' osjećaj. Također, makar se radi o plastičnom uređaju, kvaliteta materijala je dovoljna da nemate osjećaj kako će se pri prvom neželjenom kontaktu s podom rasprsnuti u milijardu atoma. Što se signala tiče, on se pokazao solidnim, makar moram priznati da je povremeni gubitak veze u zatvorenim prostorima poput pothodnika i liftova s vremenom počeo ići na živce.

Također, zbog pozicioniranja zvučnika na stražnjem panelu, smartfon, odnosno njegova zvonjava zvuči prigušeno kada ga položite 'na leđa'. Druga stvar zbog koje velik broj korisnika prigovara nakon otprilike šest mjeseci korištenja je ekran koji 'otupi' na dodir, a tipkovnica ne reagira kako spada, tipke prestanu raditi te softver nakon nekoliko nadogradnji postane sve osim poslušnog.

Za kraj, cijena. Lenovo A7000 košta oko 1.400 kuna, što ga zapravo ne čini najjeftinijim uređajem u klasi. Uzmem li u obzir sve silne nedostatke (uključujući one koje još nisam ni nabrojao), nisam siguran mogu li ovaj smartfon svesrdno preporučiti. Radi se o ne baš prejeftinom uređaju od pet i pol inča koji, premda solidan na papiru, zbog kvalitete komponenti ne predstavlja najsigurniju investiciju ikad. Ovo, napominjem, ne mogu jamčiti iz prve ruke zato jer mi ga je Instar uvalio na nešto više od četiri tjedna (tijekom kojih je radio više nego dobro), već zbog niza komentara nezadovoljnih kupaca koji su nakon nešto dulje od pola godine imali sve osim kvalitete koju su očekivali.

Naravno, ovo ne znači da će apsolutno svaki A7000 korisniku nakon šest mjeseci eksplodirati u lice. Samo je bitno uzeti u obzir to da pri investiciji od oko 1.400 kuna prosječni kupac treba očekivati smartfon koji će ga služiti najmanje godinu dana.

ime: A7000
proizvođač: Lenovo
procesor: Octa-core 1.5 GHz Cortex-A53
memorija: 2GB
zapremnina: 8GB proširivo do 32 GB
dijagonala ekrana: 5,5 inča
ekran: IPS ekran s dodirom, 16M boja, 720 puta 1280 piksela
baterija: 2900 mAH (zamjenjiva)
materijali: plastika
ustupio: Instar
cijena: 1.346,32 kn

plus:
- velik i sjajan ekran
- solidne performanse
- dobar zvuk

minus:
- preskromna zapremnina
- upitna kvaliteta komponenti