PRVA POMOĆ

Isprobajte Windows 7 betu

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 14.01.2009 14:42
  • Objavljeno 14.01.2009 u 12:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Microsoft je omogućio svakom tko želi da isproba beta verziju njihova novog operativnog sustava. Nudimo vam nekoliko savjeta kako to učiniti što jednostavnije i sigurnije

Iako je Windows 7 relativno nije zahtjevan što se tiče hardvera, ipak morate imati relativno sposobno računalo. Minimalni zahtjevi su procesor takta 1 GHz, jedan gigabajt memorije, 16 gigabajta slobodnog tvrdog diska i DirectX 9 kompatibilnu grafičku karticu sa 128 MB memorije.

Zadovoljava li vaše računalo ove prohtjeve, možete krenuti s pribavljanjem svoje kopije Windows 7 bete. Microsoft je nudi za slobodan download na svojim stranicama, a link se nalazi na kraju teksta. Imajte na umu da je potrebno imati Windows Live korisnički račun te da će biti potrebno unijeti neke osobne podatke (ime, e-mail adresa). E-mail adresa mora biti važeća, Microsoft će to provjeriti. Ono što se preuzima je zapravo ISO image instalacijskog DVD-a koji će nakon downloada trebati snimiti na DVD medij. Pripazite na serijski broj koji će vam Microsoft dodijeliti, bez njega nećete moći aktivirati svoju beta kopiju.

Gizmodo

Gizmodo

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prije instalacije valja pripremiti tvrdi disk. Najsigurnije rješenje bi bilo imati potpuno odvojeni tvrdi disk za instalaciju bete, ali će poslužiti i zasebna particija ukoliko računalo ima samo jedan disk. Procedura koju mi predlažemo je sljedeća: jednostavno fizički isključite sve ostale tvrde diskove u računalu i priključite samo novi, prazni, formatirani disk; instalacija će tada proći bez ikakvih suvišnih pitanja i problema, a kada se budete htjeli vratiti na stare Windowse, možete jednostavno ugasiti računalo, isključiti novi disk i priključiti stari. Iako će se mnogim korisnicima kupovina tvrdog diska za ovu namjenu činiti korakom previše, danas su diskovi malog kapaciteta izuzetno jeftini, a usto gotovo svatko ima pokoji stari disk manjeg kapaciteta koji može preformatirati i iskoristiti u ovu svrhu.

Particija ili disk na koji će se instalirati Windows 7 beta trebali bi biti prazni zbog sigurnosti podataka. Microsoft ne preporuča da se beta softver instalira na računalo koje se koristi svaki dan ili se koristi za posao te neku drugu vrlo važnu aktivnost. Nitko ne garantira da će ova beta verzija biti sasvim funkcionalna u tu svrhu.

Gizmodo

Gizmodo

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon pripreme diska ili particije valja pokrenuti instalaciju Windowsa. Princip je isti kao i sa starijim Windowsima. Računalo se treba namjestiti da se boota s optičkog čitača, zatim ubaciti DVD s Windowsima i ponovo ga pokrenuti. Valja biti oprezan s izborom particije na koju će se Windowsi instalirati, ukoliko želite zadržati svoj stari operativni sustav. Tijekom instalacije Windows 7 beta neće zahtijevati nikakve intervencije od korisnika, iako će nekoliko puta restartati računalo. Instalacija završava zahtjevom za kreiranje korisničkog računa.

U slučaju da ste Windows 7 betu instalirali pored postojećih Windowsa, prilikom paljenja će vam na izbor biti dano koje Windowse želite pokrenuti. Ova verzija bete će biti aktivna do 1. kolovoza 2009. godine. Radi li se o jedinom operativnom sistemu na računalu, prije tog datuma će biti potrebno zamijeniti betu nečim drugim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi