KRVAVO ZLATO

Iskorištavaju zatvorenike za zaradu na igrama

26.05.2011 u 09:49

Bionic
Reading

Zatvorenici tijekom dana rade u kamenolomima i rudnicima, kopaju rovove i kanale, a tijekom noći zarađuju za druge ubijajući demone i gobline te gomilajući zlato u online igrama poput World of Warcrafta

Jedan od njih opisao je novinaru Guardiana kako je to izgledalo u radnim kampovima pri površinskim kopovima na sjeveroistoku Kine.

'Šefovi zatvora prisiljavali su nas tristotinjak da noćima igramo online igre. Radili smo u dvanaestosatnim smjenama. Tako skupljeno iskustvo i zlato potom bi prodavali za pravi novac. Računala se nisu gasila. Mislim da su tako zarađivali više nego na fizičkom radu zatvorenika. Nama nisu ništa dali', rekao je.

Uz fizički rad, koji je također uključivao i izradu čačkalica te sastavljanje pokrivača za automobilska sjedala koje je zatvor izvozio u Južnu Koreju i Japan, morao je napamet učiti komunističku literaturu kako bi vratio dug društvu.

Kad ne bi ispunio kvotu, fizički bi ga kažnjavali. Tjerali bi ga da dugo stoji s rukama u zraku, premlaćivali plastičnim cijevima. 'Igrali bismo sve dok više nismo mogli ništa vidjeti', prisjeća se.

U igračkoj zajednici praksa skupljanja bodova iskustva i online vrijednosti putem monotonog ponavljanja jednostavnih zadaća poznata je pod nazivom 'gold farming' i prilično je rasprostranjena.

Milijuni igrača diljem svijeta spremni su platiti stvarnim novcem kako bi izbjegli gnjavažu s početnim nivoima i preuzeli već nabildanog lika.

Kineska vlada zabranila je 2009. godine trgovinu izmišljenim valutama. No, farmanje za novac toliko se raširilo da ga je sve teže regulirati.

Po procjeni organizacije China Internet Centre, u igri je iznos vrijedan više od deset milijardi kuna, a broj igrača koji igraju da bi zaradili na taj način u porastu je. Sad ih već ima oko sto tisuća koji žive isključivo od farmera. Procjenjuje se da je čak 80 posto svih 'gold farmera' svijeta u Kini.