NAJNOVIJA STUDIJA

iPod generacija radije odabire mp3

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 06.03.2009 09:39
  • Objavljeno 06.03.2009 u 06:50
glazba slušalice

glazba slušalice

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Osmogodišnja studija stručnjaka na polju audio zapisa pokazala je jedan prilično zanimljiv trend. Uređaji poput iPoda te formati kao što je mp3 definitivno su promijenili način na koji ljudi doživljavaju glazbu

Jonathan Berger profesor je glazbe na Sveučilištu Stanford, gdje je i proveo svoju osmogodišnju studiju u kojoj je od svojih studenata zahtijevao da ocijene različite audio formate, slušajući jednu te istu pjesmu. Svojom studijom došao je do saznanja da tijekom vremena osobe preferiraju glazbu u digitalnom komprimiranom mp3 formatu te da uopće ne čuju gubitak u kvaliteti zvuka koji se u takvom formatu pojavljuje.

Berger je zaključio da je iz niza razloga mp3 format prijemljiviji uhu mlađe osobe, za što prvenstveno vidi razlog u glazbi koja se u lošijoj kvaliteti emitira preko interneta na raznim web servisima i lošijim zvučnicima ugrađenima u prijenosna računala na kojima mladi često slušaju glazbu.

Sve navedeno, dodaje Berger, dovodi do toga da mnogi producenti namjerno stvaraju glazbu 'tanjeg' i 'jednoličnog' zvuka, a sve kako bi bila prilagođena reprodukciji na mobitelima ili prijenosnim uređajima poput iPoda.

Jonathan Berger je između ostalog i poznati skladatelj koji je svoje radove objavljivao kod izdavačkih kuća poput Sonyja, Neume, CRI-ja i Harmonia Mundija, a sudjelovao je na izradi više od 60 znanstvenih publikacija vezanih uz zvuk.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi