NOĆNE AKTIVNOSTI

Internetom se najviše surfa noću

03.09.2009 u 13:29

Bionic
Reading

Tvrtka Arbor Networks istražila je u koje doba dana se najviše koristi internet. U Europi je to devet sati navečer, a u SAD-u 11 sati navečer

Arbor Networks napravila je veliko istraživanje među davateljima usluga pristupa internetu u koje vrijeme bilježe najveći promet na mreži. Internetski surferi iz Sjedinjenih Država i Kanade najviše vole zasjesti i surfati u kasne večernje sate pa je najveće opterećenje mreže u 11 sati navečer. Surfanje počinje u osam sati navečer i traje do kasno u noć. Primjerice, u dva sata ujutro jednako je velik promet kao i u devet sati ujutro kada Amerikanci stižu na posao i pale računala i provjeravaju poštu i novosti.

Europski surferi nisu takve noćne ptice i oni najviše surfaju u devet sati navečer nakon čega opterećenje mreže naglo opada.

Zanimljivo je i to da je donedavno najveće mrežno opterećenje bilježeno u vrijeme kada su korisnici bili na poslu, a vrhunac je bilo vrijeme netom prije odlaska s posla. Čini se da su velike brzine kućnog pristupa internetu oslabile pritisak na poslovne linkove.

Istraživanje se bavilo i time kojem sadržaju pristupaju noćni surferi. Najviše se radi o online video servisima poput YouTubea i pornografiji u kasnijim noćnim satima, a večernje doba je posebno opterećeno online igračima. Budući da je istraživanje rađeno ljeti, sumnja se da je izuzetno velik promet napravljen igrama posljedica školskih praznika pa će Arbor ponoviti istraživanje i u druga godišnja doba.