POD PRITISKOM SU

Instagramu ćete uskoro morati reći koliko godina imate

05.12.2019 u 09:52

Bionic
Reading

Datumi rođenja bit će korišteni za preporuke različitih postavki za zaštitu privatnosti i drugih značajki, kao i za ciljano oglašavanje, ali neće biti javno dostupni

Korisnici Instagrama uskoro će morati unijeti svoj datum rođenja kako bi mogli koristiti tu popularnu aplikaciju. U tvrtci u vlasništvu Facebooka dosad su provjeravali tek je li novi korisnik star barem 13 godina.

TEHNO trikovi

Kako što brže napuniti smartfon s Androidom? Pročitajte nekoliko savjeta

Pogledaj galeriju

Promjena je dio nastojanja da se Instagram učini sigurnijim za mlađe korisnike. Datumi rođenja bit će korišteni za preporuke različitih postavki za zaštitu privatnosti i drugih značajki, ali neće biti javno dostupni.

Također će biti korišteni i za ciljano oglašavanje, ponajprije kako bi se ograničilo prikazivanje oglasa za, primjerice, proizvode kao što su alkohol i cigarete korisnicima koji su premladi kako bi ih legalno uživali.

Iz Instagrama je stigla i najava kako će uskoro korisnicima pružiti više mogućnosti određivanja tko im može poslati izravne poruke.

Među prvim reakcijama na ovaj Instagramov potez bile su i kritike zbog toga što ne provjeravaju je li unešen datum rođenja doista točan, što djeci omogućava lažiranje unosa kako bi mogli pristupiti toj platformi, kao i zbog povećanog pristupa osobnim podacima korisnika.

S druge strane, Instagram je pod sve većim pritiskom vlasti SAD-a, koje traže primjenu zakona kojim je zabranjeno prikupljanje osobnih podataka od djece mlađe od 13 godina.

YouTube je ove godine platio 13 milijuna dolara u sklopu nagodbe s američkim regulatorima zbog nelegalnog prikupljanja podataka od djece, piše NPR.