MOBILNE TEHNOLOGIJE

Insajderi: iPhone bi za dvije godine mogao dobiti periskopski objektiv

24.03.2020 u 13:22

Bionic
Reading

iPhone kojeg bi Apple trebao izbaciti 2022. navodno dolazi s kamerom u stilu 'periskopa' koja bi dramatično mogla poboljšati kvalitetu zumiranja fotografija

Ako je vjerovati sve većem broju glasina, Appleovi iPhone uređaji u 2022. mogli bi dobiti 'periskopski' objektiv namjenjen zumiranju. Najnovija potvrda ove mogućnosti dolazi od poznatog insajdera Ming-Chi Kuoa koji je za MacRumors već nekoliko puta uspješno predvidio dolazak noviteta iz američke kompanije.

Kamerice koje služe za zumiranje koriste seriju prizmi i ogledala (kao i periskop) kako bi povećali doseg optičkog zumiranja. Drugim riječima, one mogu zumirati dalje bez gubljenja detalja te također korisniku daju mogućnost dubljeg zumiranja prije nego što se kamera prebaci na umjetno 'digitalno' zumiranje.

Podsjećamo, Samsung je svoj prvi telefon s periskopskom kamerom predstvio tek nedavno - Galaxy S20 Ultra ima deseterostruki optički zoom, dok iPhone 11 ima dvostruki. Kao što to obično ide kod Applea, kompanija ima sklonost izbacivati novu tehnologiju kada ona ima funkcionalnog smisla, dok je Samsungu uglavnom cilj inovacija i dokazivanje koliko stvari smartfoni mogu raditi.

iPhone 11 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Jedina stvar na koju možemo sigurno računati je da će Apple, ako se ova tehnologija do 2022. dovoljno razvije, izbaciti barem jedan telefon koji ju koristi.