OTKAČENA IDEJA

Ikeini dizajneri će živjeti u simulaciji Marsa kako bi dobili inspiraciju za nove proizvode

09.06.2017 u 14:47

Bionic
Reading

Nesvakidašnje, ali istinito - dizajneri diva IKEA provest će sedam dana u simulatoru Marsa, kako bi se inspirirali okružjem i stvorili novu kolekciju predmeta i namještaja koja stiže tek 2019. godine

Radoznala kolekcija iz svemira, kako su je nazvali u Ikei, stići će možda tek za godinu i kusur, no naglašavaju kako je riječ o nečem od posebne važnosti. 

IKEA voli činiti nemoguće, što je uopće veći izazov od istraživanja svemira?

Nadaju se kako će dizajneri provodeći vrijeme u skučenom prostoru pronaći inspiraciju za kreiranje kompaktnih dijelova namještaja s više funkcija. Neki će možda reći kako su sličnu stvar možda mogli izvesti i živeći sedam dana u malom stanu, no svakako je riječ o dobroj reklami. 

'Kada dizajnirate za život u svemirskim letjelicama ili nastambama na Marsu trebate biti kreativni, ali precizni. Trebate pronaći načine da prenamijenite stvari i pažljivo razmotrite aspekte održivosti. S urbanizacijom i ekološkim izazovima na Zemlji, moramo učiniti istu stvar', rekao je Ikein kreativni šef odjela Range & Supply, Michael Nikolic. Mislima se nadovezao i dizajner Marcus Engman, napomenuvši kako treba iskoristiti znanje iz svemira za svakodnevni život na Zemlji. 

U sklopu projekta su se pridružili NASA-i i magistrima s akademije industrijskog dizajna u Lundu. Istovremeno će osmišljavati svoje vizije namještaja i predmeta, ali će i ocijeniti kako je to zamislila NASA za prve ljudske nastambe na Crvenom planetu. Mogla bi možda pasti i kakva služben(ij)a suradnja oko cijele priče, no o tom se da pročitati tek između redova.