NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ

Jedan astronom amater i teleskop Hubble snimili su komet dok se raspadao

04.05.2020 u 09:09

Bionic
Reading

Ovakvi događaji u svemiru rijetko bivaju zabilježeni fotografijom - možda jednom ili dva puta u deset godina - pošto većina kometa nije dovoljno svijetla kako bi ih se vidjelo

Svemirski teleskop Hubble neočekivano je zabilježio rijedak kozmički događaj. Uspio je snimiti raspadanje kometa u hrpu sitnijih komada dok je jurio prema Zemlji. Moguće je kako zbog toga komet neće biti vidljiv kad prođe blizu Zemlje tijekom narednog mjeseca.

Komet ATLAS (C/2019 Y4) prvi put je u prosincu prošle godine otkrio robotski sustav za nadzor Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS). Brzo je postajao sve svjetlijim što se više približavao Zemlji.

Fotografije mjeseca

Dok smo mi gledali što se događa na Zemlji, velike su se stvari događale u svemiru

Pogledaj galeriju

Znanstvenici su se nadali kako bi 23. svibnja mogao postati vidljiv i golim okom na udaljenosti od oko 115,8 milijuna kilometara. Trebao je biti jedan od najspektakularnijih kometa u zadnja dva desetljeća. Ali, na udaljenosti od oko 146,4 milijuna kilometara od Zemlje, u Marsovoj orbiti, njegova se ledena jezgra raspala na više manjih dijelova.

Tri dijela prvi je kamerom zabilježio astronom amater Jose de Quieroz, što je naknadno potvrdio i tim teleskopa Hubble. Oni su na fotografijama snimljenima 20. i 23. travnja uočili do 30 pojedinih komada u Suncem obasjanom repu kometne prašine. Neki od tih fragmenata bili su veličine kuće, a njihov se izgled značajno promijenio između dva promatranja.

Ovakvi događaji u svemiru rijetko bivaju zabilježeni fotografijom - možda jednom ili dva puta u deset godina - pošto većina kometa nije dovoljno svijetla kako bi ih se vidjelo.

Snimljene fotografije znanstvenike su navele na pretpostavku kako je raspad kometa vjerojatno češća pojava no što se dosad mislilo, moguće i glavni razlog nestajanja jezgri kometa.

Što točno uzrokuje raspadanje kometa zasad nije poznato. Prema jednoj teoriji, moguće je kako do toga dolazi zbog pretvaranja leda u plin kako se komet približava Suncu. Otpuštanje plina moglo bi naglo ubrzati vrtnju kometa, sve do točke raspadanja, piše CBS News.