krađa identiteta

HUB poziva građane na oprez zbog povećanog broja phishing mailova

27.01.2022 u 17:01

Bionic
Reading

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) upozoravaju građane na dodatan oprez zbog povećanog broja phishing mailova, odnosno pokušaje mrežne krađe identiteta.

HUB-ovo priopćenje dolazi nakon sličnog upozorenja Nacionalnog CERT-a, odjela Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, odnosno nacionalnog tijela za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Hrvatskoj.

"Kriminalci nastoje vjerodostojno imitirati privatne i poslovne e-adrese, razne institucije, organizacije i banke te navesti primatelja poruke na dijeljenje osobnih i financijskih podataka ili na preuzimanje priloženih dokumenata koji sadrže maliciozne MS Excel, ZIP i slične datoteke", stoji u priopćenju HUB-a.

Podsjećaju da banke od svojih klijenata nikada neće tražiti da putem e-pošte upisuju osjetljive podatke kao što su PIN, lozinke, kôd za prijavu (one time password - OTP) ili kôd za autorizaciju transakcija (MAC). Preporuka je da građani ne otvaraju poruke od sumnjivih pošiljatelja ili preuzimaju sumnjive i potencijalno maliciozne priloge.

U slučaju pokušaja prevare, navodi se, potrebno je obavijestiti policiju, Nacionalni CERT i ostale nadležne institucije kako bi pravovremeno mogle reagirati.

Građanima se savjetuje da posjete internet stranicu HUB-a na kojoj su dostupne detaljnije informacije o najčešćim prijevarama na internetu i savjetima za zaštitu.