USPRKOS SANKCIJAMA

Huawei navodno gradi samostojeću državno sufinanciranu mrežu za izgradnju čipova

01.12.2023 u 13:15

Bionic
Reading

Bloombergovo izvješće sugerira 'simbiotski odnos' između Huaweija i nekolicine drugih kineskih poduzeća

Prema novoj Bloombergovoj istrazi, investicijski fond gradske uprave Shenzhena, osnovan 2019., pomagao je Huaweiju u izgradnji 'samodostatne mreže čipova'.

Takva mreža omogućila je tehnološkom divu pristup poduzećima - ponajprije trima podružnicama pod nazivom SiCarrier - koja su ključna za razvoj strojeva za litografiju. Litografija, posebno ona vrhunska, ekstremno ultraljubičasta, obično bi se morala uvoziti u Kinu, ali trenutno je ograničena sankcijama SAD-a, Nizozemske i Japana.

Huawei je očito otišao toliko daleko da je prenio 'otprilike desetak patenata na SiCarrier' kako bi dopustio njihovim elitnim inženjerima da rade izravno u njegovim pogonima, što sugerira da dvije tvrtke imaju blizak odnos.

Bloombergov izvor tvrdi da je Huawei zaposlio nekoliko bivših zaposlenika nizozemske kompanije za litografiju, ASML, da rade na ovom tehnološkom pothvatu.

Dosadašnji rezultat ove suradnje navodno je procesor HiSilicon Kirin 9000S od 7 nm, koji lokalno proizvodi SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), za koji se kaže da kasni oko pet godina za vodećom konkurencijom (recimo, Apple Siliconov 3nm) - za razliku od osmogodišnjeg jaza koji je predviđen zabranom izvoza koju je uvela Bidenova administracija.

Huawei Mate 60, Mate 60 Pro, Mate 60 Pro+ i sklopivi Mate X5 imaju ovaj HiSilicon čip, kao i druge kineske komponente, poput zaslona (BOE), modula kamere (OFILM) i baterija (Sunwoda).

Vlastitom mrežom lokalnih poduzeća, Huawei bi s vremenom postigao manje oslanjanje na uvezene komponente, a potencijalno bi čak mogao dominirati kineskom industrijom čipova u eri električnih vozila i umjetne inteligencije, u kojoj ih je potrebno više nego ikada. Uz to, Huawei je zanijekao da je primao pomoć vlade za postizanje ovog cilja, piše Engadget.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.