uloženo više od milijardu kuna

HT ima najmoderniju mobilnu mrežu, dostupnu u svim dijelovima Hrvatske

19.02.2020 u 11:25

Bionic
Reading

Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj završena je potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma, spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti. Riječ je o najvećoj privatnoj infrastrukturnoj investiciji u Hrvatskoj u 2019. godini, u sklopu koje je HT uložio više od milijardu kuna u obnovu svih odašiljača svoje mreže, a koji sada svi podržavaju 4G/LTE tehnologiju. Povećana je pokrivenost u objektima sa 76 na 89 posto, a korisničke brzine su povećane za 75 posto u odnosu na 2017. godinu, čime je poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga za sve korisnike u Hrvatskoj. Bez obzira žive li u gradovima ili u ruralnim sredinama Lijepe Naše, na svojim mobitelima korisnici će imati vidljivu oznaku 4G koja garantira sve mobilne usluge bez pucanja, smrzavanja i zastajkivanja

Povećanje brzine, s prosječno 40 na 70 megabita u sekundi, znači da će korisnici uživati u besprijekornoj reprodukciji sadržaja s YouTubea, u rezoluciji koju podržava njihov mobitel (SD ili HD kvaliteti). Uz odgovarajući smartphone, svim korisnicima bit će dostupan HD voice, a ukoliko korisnik ima mobitel novije generacije, imat će bolju kvalitetu zvuka i puno kraće vrijeme uspostave poziva prema drugim HT-ovim mobilnim korisnicima. Povećane su i dostupne brzina prijenosa podataka do 1Gbps. Također, modernizacijom su osigurani dodatni mrežni kapaciteti za centre gradova i naselja, turističke destinacije, stadione, sajmove i shopping centre, odnosno mjesta na kojima je velika koncentracija HT-ovih korisnika.

'Brza i stabilna mobilna mreža Hrvatskog Telekoma temelj je za nove tehnologije koje povezuju ljude i čine život jednostavnijim, pametnijim i boljim. Upravo naša ulaganja u širu dostupnost velikih brzina omogućuju uvođenje novih pametnih rješenja u domove i poduzeća te će doprinijeti jačanjem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u svijetu. Naime u idućih pet godina potrebno je digitalizaciju našeg gospodarstva deseterostruko unaprijediti kako bismo sustigli gospodarstva Europske unije, odnosno rast BDP-a od pet posto', ističe Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Najmodernija mobilna mreža pomoću mrežne tehnologije Narrowband IoT funkcionira i kao pametna platforma koja omogućuje raznim drugim subjektima da umrežavanjem poboljšaju kvalitetu svojih današnjih usluga. Namijenjena uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću na mreži i šalju male količine podatkovnog prometa, NBIoT predstavlja idealnog saveznika u rješenjima za poslovne i privatne korisnike, npr. kod sustava za pametno parkiranje, za upravljanje otpadom, praćenje stvari i pošiljaka, kod sustava pametnog doma i sl. Tako je u suradnji s partnerima realizirano rješenje pametnog parkiranja u cijelom Dubrovniku, u kojem je ugrađeno 1900 senzora za lakše pronalaženje parkirališta i smanjenje prometnih gužvi, što je najveći projekt pametnog parkiranja u Hrvatskoj i regiji, a jedan je od najvećih u svijetu po broju senzora.

Uz najmoderniju mobilnu mrežu, dostupnu u svim kutovima Hrvatske, HT je jedini operator s nacionalnom dostupnošću fiksne mreže. U područjima u kojima još nije dostupna optička mreža korisnicima su omogućene povećane brzine zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koja kombinira fiksne i mobilne tehnologije u cilju poboljšavanja fiksnih usluga u njihovim domovima. Zahvaljujući istovremenom korištenju bakrene parice (xDSL) i mobilne mreže (LTE) uvedeno je više od 100.000 hybrid korisnika, kojima su osigurane brzine od preko 30 megabita u sekundi. Na taj način korisnici internetskih usluga imaju pristup 50 posto većim brzinama i mogu uživati u najboljem televizijskom sadržaju koji pruža IPTV usluga Hrvatskog Telekoma.

Modernizacijom mreže stvoreni su preduvjeti za ubrzano uvođenje 5G tehnologije na području cijele Hrvatske, a koja će biti temelj nove industrijske revolucije, ali i gospodarskog rasta. Umreženi automobili, dronovi, kućanski uređaji, autonomni automobili i pružanje zahtjevnih medicinskih usluga na daljinu učinit će život boljim, jednostavnijim, pametnijim i zabavnijim.