stiže settle

Hrvatska će biti testni poligon nove aplikacije za mobilno plaćanje

26.11.2018 u 14:17

Bionic
Reading

Aplikacija Settle omogućava brzo slanje i primanje novca, pri čemu može koristiti financijska sredstva iz niza izvora, a kao svoju identifikaciju pritom koristi vlastiti telefonski broj

Početkom 2019. godine norveška tvrtka Auka će u Hrvatskoj lansirati svoju novu aplikaciju za mobilna plaćanja Settle, najavio je tijekom konferencije Shift Money u Zagrebu Daniel Döderlein, osnivač i izvršni direktor te tvrtke.

Settle je europska aplikacija izgrađena na Aukinoj platformi za mobilna plaćanja. Aplikacija će biti dostupna za preuzimanje svim građanima Hrvatske, neovisno o njihovom odabiru banke ili modelu pametnog telefona.

NIŠTA LAKŠE

Evo kako na Androidu možete snimati telefonske razgovore

Pogledaj galeriju

Aplikacija Settle omogućava brzo slanje i primanje novca, pri čemu može koristiti financijska sredstva iz niza izvora, a kao svoju identifikaciju pritom koristi vlastiti telefonski broj. Ostale mogućnosti uključuju verziju aplikacije Settle za tvrtke, što bilo kojoj tvrtki ili obrtu omogućava da prima digitalna plaćanja bez oslanjanja na prodajni terminal (POS).

Iz Hrvatske u ostatak Europske unije

Hrvatska je prvo tržište na kojem Auka najavljuje dostupnost aplikacije Settle. 'U Hrvatskoj još uvijek prevladava kultura oslanjanja na gotovinu prilikom plaćanja – i kupci i prodavači pritom nailaze na niz problema koje Settle rješava. Naše je istraživanje pokazalo da stanovnici Hrvatske žele bolju kontrolu nad svojom potrošnjom i mogućnostima dijeljenja računa prilikom plaćanja, dok je prodavačima problem rukovanje gotovinom te privlačenje novih kupaca – uključujući i turiste.

Odlučili smo krenuti od Hrvatske zbog nove europske regulative na području plaćanja Payment Service Directive 2 (PSD2) koja će od sljedeće godine posve otvariti bankarstvo, što znači da banke moraju omogućiti pristup korisničkim računima licenciranim trećim stranama.

Banke - zapravo bilo tko drugi s dovoljno velikom korisničkom bazom - žele pronaći način na koji će zadržati ovu kontrolu nad sustavima plaćanja prije nego što se pojavi neka treća strana (poput Alipaya) i jednostavno im oduzme tu kontrolu', rekao je Döderlein.

Traže se partneri

Settle će lokalne operacije u Hrvatskoj provoditi kroz specijaliziranu tvrtku te namjene. Temeljem iskustava stečenih kod nas Auka će tijekom iduće godine širiti aplikaciju Settle i na druga tržišta u Europskoj uniji. Većina prihoda iz lokalnog rasta bit će uložena u daljnji razvoj platforme u regiji, uključujući investiciju u lokalnu tvrtku, ulagače, partnere i korisnike.

'Za razliku od međunarodnih aplikacija za plaćanja, Settleom će se upravljati iz Europe, a lokalne podružnice bit će primarni korisnici prihoda i dobiti. Većina prihoda bit će zadržana u hrvatskom entitetu tvrtke, čime želimo stvoriti više radnih mjesta i potaknuti lokalnu inovaciju', naglasio je Döderlein.

Tvrtku Auka podržavaju investicijski fondovi poput Northzonea i Entree Capitala. Nedavno je Auka objavila investicijski ciklus vrijednosti sedam milijuna eura, u koji se norveški SpareBank 1 uključio s 1,5 milijuna eura. Tvrtka je u pregovorima s nizom potencijalnih partnera platforme Settle te će uskoro objaviti i lokalna partnerstva.

Auka aktivno traži lokalne investitore kao i partnere koji će uslugu promovirati i izdavati korisnicima. Partneri mogu biti banke, telekomunikacijske tvrtke ili druge tvrtke s velikom distribucijskom moći.