upravo predstavljen

Ovo je Infinity Flex, Samsungov sklopivi zaslon!

07.11.2018 u 19:34

Bionic
Reading

Novi zaslon ugrađen je u uređaj koji je, kad je sklopljen, veličine običnog smartona, no može se rasklopiti u veći zaslon dijagonale 7,3 inča (18,5 centimetara)

20:32 - Završnu riječ ima DJ Koh, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Samsung Electronics. Najavio novu generaciju tehnoloških napredaka, na razini koju nismo dosad mogli ni zamisliti. 'Jedva čekam vidjeti što ćete sve napraviti sa sklopivim zaslonom i drugim tehnologijama koje smo osmislili. Čeka nas uzbudljiva budućnost', poručio je DJ Koh programerima okupljenim na konferenciji Samsung Developer 2018.

20:25 - Čast predstavljanja savitljivog zaslona pripala je Justinu Denisonu, višem dopredsjedniku za marketing mobilnih proizvoda.

Nazvan Infinity Flex, ugrađen je u uređaj koji je, kad je sklopljen, veličine običnog smartona, no može se rasklopiti u veći zaslon dijagonale 7,3 inča (18,5 centimetara). Rezultat je više tehnoloških inovacija, koje su omogućile stvaranje zaslona koji bi trebalo biti moguće savijati pri sklapanju i rasklapanju na stotine tisuće puta. Novi zaslon u masovnu proizvodnju kreće tijekom idućih nekoliko mjeseci, najavio je Denison.

U Googleu već rade na razvoju podrške za sklopive uređaje ove vrste za operativni sustav Android kako bi osigurali glatko korištenje aplikacija.

20:08 - Jee Won Lee, viša dizajnerica u odjelu za dizajniranje korisničkog iskustva, predstavila je novo korisničko sučelje za pametne telefone nazvano One UI, s fokusom na zadaćama koje se neposredno obavljaju. Sučelje bi trebalo pratiti što radimo i u prvi plan izbacivati ono što nam je potrebno ili važno.

Između ostalog, interakcija sa sučeljem bi trebala biti prirodnija - gornji dio zaslona za pregled, donji za dugmad i drugo što trebamo pritisnuti ili tipkati. Poruke će, primjerice, biti smještene u sredini zaslona gdje ih je lakše dosegnuti, a najčešći kontakti biti prikazani istaknutije.

19:40 - Samsungova dopredsjednica za inženjering Jaeyeon Jung najavila je kako će ta tvrtka još više otvoriti platformu interneta stvari Smart Things razvojnim programerima, kako bi mogli razvijati više uređaja poput Plumeovog routera za Wi-Fi koji uči temeljem vlasnikovih obrazaca korištenja ili dugmeta Smart Things, pomoću kojeg možete upravljati s više funkcija pametnog doma odjednom (gašenje svjetla i namještanje temperature, recimo) bez otvaranja aplikacija.

Galaxy Home, Samsungov povezani zvučnik predstavljen u kolovozu, bit će povezan sa servisom Spotify te uključen u Bixby Developer Studio, a moći će biti povezan s drugim Samsungovim uređajima pa će, recimo, moći pronaći vaš smartfon kad ga izgubite i aktivirati zvono kako bi ga lakše pronašli.

19:15 - Početak konferencije bio je posvećen umjetnoj inteligenciji. Kako je najavio Eui-Suk Chung, Samsungov šef softvera i umjetne inteligencije, digitalni osobni pomoćnik Bixby prerast će u skalabilnu platformu za umjetnu inteligenciju koja će biti prisutna na svim uređajima južnokorejske korporacije.

Bixby bi do kraja mjeseca trebao dobiti podršku za još pet jezika. Ali to će biti tek početak njegovog širenja. Samsung će do 2020. godine, obećao je Chung, sve svoje uređaje opremiti umjetnom inteligencijom i međusobno povezati. Zaposlit će tisuću sturčnjaka za umjetnu inteligenciju, otvoriti sedam centara za to područje diljem svijeta i uložiti u njega više od 22 milijarde američkih dolara.

Također će otvoriti Bixby razvojnim programerima te im ponuditi iste alate na kojima rade i u Samsungu (Bixby Developer Studio), a uskoro će krenuti i Bixby Marketplace, tržnica na kojoj će programeri moći ponuditi svoje aplikacije. 'Umjetna inteligencija i Bixby će promijeniti način na koji ljudi koriste tehnologiju i što sve mogu s njome', ustvrdio je Chung.

Kako se moglo vidjeti tijekom prezentacije, Bixby Developer Studio zamišljen je kao alat koji bi programerima trebao pomoći pri pisanju aplikacija tako što će umjetna inteligencija preuzeti dijelove njihovog posla.

Samsung bi tijekom konferencije namijenjene razvojnim programerima trebao predstaviti savitljivi smartfon kako bi dobio povratne informacije od njih i ranih kupaca.

U južnokorejskoj korporaciji su se odlučili na pristup drukčiji no što je to slučaj bio s njihovim drugim pametnim telefonima zato što je riječ o novoj kategoriji uređaja kad su u pitanju dizajn i korisničko iskustvo.

TEHNO PREGLED

Tražite smartfon sa snažnom baterijom? Ovo su najzanimljiviji predstavljeni ove godine

Pogledaj galeriju

Stoga, ako će takav uređaj i biti predstavljen, vjerojatno neće biti pametni telefon spreman za masovnu prodaju već tek pokazni primjerak koji bi developerima poslužio za procjenu kakve aplikacije mogu pripremati za mobitel koji bi mogao koštati i oko 2.000 američkih dolara, piše Verge.

Iza Samsunga je izazovna godina. U prošlom tromjesječju su izgubili su 13 posto globalnog udjela tržišta pametnih telefona u odnosu na prethodnu godinu, pod pritiskom kineskih proizvođača Huaweija i Xiaomija, između ostalih. Iduće godine obilježavaju desetu godišnjicu svoje linije pametnih telefona Galaxy, pa se čini kako bi to bila dobra prilika za predstavljanje radikalno drukčijeg uređaja.

Drugi noviteti koje se očekuje vezani su uz Galaxy Home, Samsungov prvi pametni zvučnik te mogući pomaci naprijed na području proširene stvarnosti.

No, više ćemo znati uskoro... Pratit ćemo prijenos uživo, pratite i vi s nama.