APPLEOVA NOVA AKVIZICIJA

Hoće li iPhone dobiti i umjetnu inteligenciju?

umjetna inteligencija AI

umjetna inteligencija AI

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Div iz Cupertina preuzeo je Perceptio, startup tvrtku koja se bavi strojnim učenjem, a koja je razvijala naprednu umjetnu inteligenciju za klasificiranje fotografija za pametne telefone bez suvišne potrošnje podataka

U Perceptiu su se specijalizirali za dubinsko učenje, ogranak strojnog učenja koji se oslanja na obradu temeljem obrazaca pri analiziranju i kategoriziranju unešenih podataka.

Nije poznato koliko je Apple za njih platio. Appleov glasnogovornik Colin Johnson rekao je tek kako ta tvrtka povremeno kupuje manje tehnološke tvrtke te obično ne objavljuje zašto i s kojim ciljem.

U paketu s tehnologijom u Apple će prijeći suosnivači i istraživači Nicolas Pinto i Zak Stone, koji su (svaki svoj) stekli doktorate na Harvardu i MiT-u.


Radili su na razvoju softvera za umjetnu inteligenciju koja - za razliku od sadašnjih programa koji se oslanjaju na računalstvo u oblaku, poslužitelje i internet - može prepoznavati i klasificirati slike bez povlačenja ogromnih količina podataka.

Kako bi funkcionirao, njihv softver treba inicijalnu količinu podataka ili bazu fotografija temeljem koje će raditi. Proces prikupljanja podataka s kojima se može raditi izrodio je zaseban projekt u vidu aplikacije za gifove Smoothie. No, za razliku od Perceptiove temeljne tehnologije, Smoothie ne koristi softver za umjetnu inteligenciju, niti se bazira na strojnom učenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!