I SOFTVER U AKCIJI

HGSS će nestale osobe lakše tražiti bespilotnim letjelicama

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 27.11.2015 14:28
  • Objavljeno 27.11.2015 u 14:28
Predaja softvera

Predaja softvera

Izvor: Screenshot / Autor: HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je kako su im FESB i tvrtka Statim d.o.o. ustupili poseban računalni program kojim će se lakše tražiti nestale osobe na fotografijama iz zraka snimljenim bespilotnim letjelicama. Dok su ljudske oči prilično ograničene, računalni softver koji analizira snimke može postići mnogo bolje rezultate - i vjerojatno spašavati živote

HGSS navodi kako je možda manje poznato da traganje za nestalim osobama često bude mnogo teži zadatak od samog spašavanja. Za nestalim osobama se na nepristupačnom terenu može tragati danima, a sa svakim satom provedenim u teškom okruženju smanjuje se vjerojatnost preživljavanja.

Dok se uz pomoć MORH HRZ-a godinama tražilo nestale iz helikoptera, takvo traganje iz zraka je vrlo ograničeno zbog mogućnosti ljudskog oka. Stoga se već neko vrijeme snimaju fotografije iz zraka kako bi se naknadno pokušali pronaći nestali, no i tu se pojavljuje problem - jer nerijetko ručno valja pregledati na tisuće fotografija.


Rješenje se pokazalo u obliku komada softvera nazvanog WiSAR (Wilderness Search and Rescue), kojeg je nakon nekoliko godina istraživanja i programiranja izradio FESB u suradnji sa splitskom tvrtkom Statim d.o.o., a uz financijsku pomoć županije i stručnu pomoć HGSS-a.

Ovaj program za svega deset sekundi može analizirati fotografiju razlučivosti 4.096 puta 2.160 piksela i na njoj označiti mjesto za koje sumnja da bi moglo 'kriti' osobu. HGSS navodi da dok ova metoda ne bi bila pretjerano korisna u urbanim područjima, na nepristupačnim područjima gdje ljudi praktički nema ovakva detekcija itekako može biti korisna. U WiSAR program će se, pored postojećih snimki iz helikoptera, uključiti i bespilotne letjelice, koje su već dvije godine postale standardnim sredstvom traganja HGSS-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!