BUDUĆNOST JE U GLAVI

Helikopter koji leti 'po vašim mislima'

26.11.2012 u 09:56

Bionic
Reading

Igračka helikopter uzlijeće i slijeće ovisno o stupnju koncentracije korisnika, a u planu je korištenje misli i za upravljanje drugim uređajima

Helikopter na daljinsko upravljanje igračka je koja privlači i male i velike. No kad se tim helikopterom upravlja mislima, on postaje još zanimljiviji.

Američka tvrtka Puzzlebox osmislila je Orbit, igračku helikopter za čije je upravljanje potreban um, a ne ruke.

Kako piše CNN, Orbit je opremljen nastavkom za glavu u koji je ugrađen EEG koji doslovce čita električnu aktivnost mozga - odnosno misli.

'Dovoljno je usredotočiti se na nešto i vaš će mozak proizvesti električne impusle. Nastavak prati te signale i pretvara ih u naredbe za letenje', pojašnjava jedan od osnivača Puzzleboxa Steve Cattelotti.

U trenutačnoj verziji helikopter može samo uzletjeti i sletjeti, međutim u planu je i mogućnost letenja u svim smjerovima.

'Kad se usredotočite on će poletjeti. Opustite se i on će sletjeti', dodaje Cattelotti.

U planu je još jedan model Orbita koji bi bio opremljen i piramidom koja bi služila kao baza odnosno daljinski upravljač.

Ta naprednija verzija koristila bi se i za upravljanje uređajima s infracrvenim prijamnikom.

Primjerice, mogli biste mislima pojačati ili smanjiti zvuk na televizoru ili glazbenoj liniji.

Najzanimljivije u cijelom projektu je Puzzleboxova spremnost na dijeljenje svih materijala s javnošću, od programskog koda do projekta samog helikoptera i uputa kako rastaviti i sastaviti cijeli paket.

'Želimo potaknuti znatiželju i aktivno uključiti u razvoj Orbita svakog pojedinca koji ga kupi. Ne želimo da Orbit završi na dnu neke kutije kada ga se zasite - neka ga kupci ponovno otkriju i prilagode sebi', dodaje na kraju Cattelotti.