GDJE SMO I KAMO IDEMO

GPS navigacija na mobilnim telefonima

31.03.2010 u 10:25

Bionic
Reading

Pametni telefoni su danas svestrane naprave na čijem popisu odlika se obavezno nalazi GPS prijamnik. Kako prijamnik bez nekog navigacijskog softvera gotovo da nema svrhe, nudimo pregled što se od takvog softvera nudi za koju mobilnu platformu

Snalaženje u nepoznatom gradu, državi ili kraju danas je postalo trivijalno ako uz sebe imate moderni pametni telefon. Gotovo svi modeli već nude ili se mogu nadograditi nekim softverom za satelitsku navigaciju. Naravno, preduvjet je da telefon ima GPS prijamnik ili ga se bar može Bluetoothom povezati sa takvim prijamnikom.

Pametni telefoni koriste tek nekoliko operativnih sustava, pa nema smisla nabrajati pojedine modele i njihove navigacijske sposobnosti.

Navigacijski softver kompatibilan s više platformi

Garmin nudi navigaciju na mobilnim telefonima pomoću Garmin XT softvera u koji se karte instaliraju s jednakom lakoćom kao i u Garminove samostalne navigacijske uređaje. Garmin XT se može instalirati u pametne telefone ili PDA računala.

U slučaju Garmina radi se o vjerojatno najpopularnijoj navigaciji na našim prostorima. Razlozi tome su vrlo rani dolazak na tržište i ponuda prilično kvalitetnih karata. Karte izrađuje lokalna tvrtka Navigo Sistem. Cestovne karte se osvježavaju u intervalima od šest mjeseci, a postoji i topografska karta Hrvatske te susjednih Bosne i Hercegovine i Slovenije. Topografske karte se osvježavaju u većim intervalima jer promjene na prostoru koje one pokrivaju nisu tako česte kao što je to slučaj s cestama i promjenama u regulaciji prometa. Garmin XT postoji u verzijama za operativne sustave Symbian i Windows Mobile. Funkcionirat će na većini pametnih telefona opremljenih ovim operativnim sustavima, ali zbog sličnosti s poznatim softverom u samostalnim navigacijskim uređajima najbolje radi u telefonima opremljenim ekranima osjetljivim na dodir.

TomTom navigacija je po konceptu vrlo slična Garminu. Tvrtka primarno proizvodi navigacijske uređaje za cestovnu navigaciju te kartografiju koja ih prati. Za pokrivanje naših prostora angažirana je tvrtka Geosustavi d.o.o. koja je ujedno i ovlašteni uvoznik TomTomovih uređaja. Nas prvenstveno zanimaju softverski paketi koji se mogu instalirati na više mobilnih telefona. TomTom podržava instalaciju na operativni sustav Symbian, ali je danas daleko poznatiji po navigacijskom paketu koji je izdao za Appleov iPhone. U navigacijskom paketu za iPhone, TomTom prodaje i stalak za držanje telefona u položaju za navigaciju u automobilu. Prednost TomTomove navigacije za iPhone u odnosu na ugrađenu Googleovu jest što su karte smještene na samom telefonu, pa nema potrebe za konstantnim preuzimanjem s interneta, što se može pokazati jako skupo u roamingu.

Googleovu navigaciju moguće je instalirati i na pametne telefone Symbian S60, BlackBerry i Android (one koji je nemaju tvornički instaliranu). Kao i kod većine uslužnog softvera, i ova navigacija savršeno funkcionira u SAD-u. Karte su vrlo detaljne, postoje i informacije o javnom prijevozu te je moguće baciti pogled na razne lokacije u Street View načinu rada. Na našim prostorima to nažalost nije tako, no kako je ova navigacija besplatna, preporučamo svakome da je isproba.

Na tržištu postoji još nekoliko navigacijskih rješenja poput Navigona koji se prilično povoljno prodaje u Appleovom AppStoreu u verziji za iPhone. Postoji i Navigon za Android, Symbian i Windows Mobile operativne sustave. Slična je situacija i Wisepilot softverom koji će na našim prostorima popularizirati Sony Ericsson. Pametni telefon Xperia X10 koristi Wisepilot kao tvornički instaliran softver za navigaciju. Kao i Navigon, Wisepilot postoji u verzijama za Symbian, Windows Mobile, Android, ali i za BlacBerry. Vjerujemo da će popularnost ovih rješenja na našim prostorima i dalje zaostajati za TomTomom i Garminom zbog nepostojanja lokalnih tvrtki partnera koje bi se brinule o posebnim kartama naših prostora.

Navigacija vezana uz marku mobilnog telefona

Određeni proizvođači nude svoja navigacijska rješenja uz svoje pametne telefone. Tu prvenstveno mislimo na Nokiju koja već neko vrijeme nudi Nokia Maps, a odnedavno je ponudu značajno poboljšala učinivši te karte potpuno besplatnim za novije Nokia Symbian pametne telefone. Prijašnji Nokijin model je bio nuđenje besplatnih karata pomoću kojih se korisnik mogao locirati i pregledavati same karte, ali se naplaćivala navigacija, tj. instrukcije kako stići od točke A do točke B. Sada je sve besplatno, a Nokia nudi karte gotovo cijelog svijeta. Naši krajevi su prilično dobro pokriveni, a osvježenja karata se obavljaju preuzimanjem s interneta.

Google nudi Google Maps proizvod s Android telefonima, a najbolji paket ima Nexus One – telefon koji nažalost još uvijek nije dostupan na našem tržištu. Googleove karte koristi i Appleov iPhone i trenutno se ne spominje da bi se to moglo promijeniti bez obzira na sve veće neslaganje dviju tvrtki. iPhoneova Google navigacija nudi upute od točke A do točke B, međutim samo grafičke upute, ne i glasovne, pa to možda i nije najbolje rješenje za navigaciju u automobilu.

Negativnost Googleove navigacije na iPhoneu jest preuzimanje karata u stvarnom vremenu s interneta, što u stranoj državi postavlja pitanje troškova roaminga. Negativnost je i nedovoljno brz prikaz slike u uvjetima slabog signala. Nexus One koristi Googleovu navigaciju s glasovnim uputama za koju nismo sigurni da će uskoro pronaći put do iPhonea. Appleov telefon spašava činjenica da će svatko pronaći nešto za sebe zahvaljujući App Storeu.

www.garmin.com


www.navigon.com


www.tomtom.com