BEIDOU OSVAJA AZIJU

GPS će zamijeniti Veliki medvjed

31.12.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Kinezi su razvili vlastiti sustav satelitske navigacije koji su pustili u komercijalnu uporabu. Na taj način ne žele više biti ovisni o američkom GPS-u

Kineska inačica satelitske navigacije, Beidou, odnosno BDS (BeiDou Navigation Satellite System), službeno je puštena u komercijalnu upotrebu diljem Azije.

Kako javlja BBC, Beidou ili Veliki medvjed na kineskom, alternativa je američkom GPS-u.

Sustav koji postoji od 2000. godine dosad je bio dostupan samo kineskoj vojsci i vladi te se koristio za kontrolu prometa, prognozu vremena i pomoć prilikom prirodnih katastrofa. Kinezi do 2020. planiraju njime pokriti i ostatak svijeta.

Iako je trošak ugradnje čipa Beidou još uvijek mnogo skuplji nego GPS-a, kineska vlada se nada da će u budućnosti proizvođači paralelno koristiti oba sustava, kako bi svojim korisnicima omogućili najbolju uslugu.

Trenutno Aziju i Pacifičku regiju pokriva šest satelita, a kineske vlasti planiraju dodati još 40 satelita tijekom sljedećih deset godina.

Kineski sustav tek je jedan u nizu navigacijskih sustava koji se razvijaju diljem svijeta.

Ruski Glonass razvija se za vojne i civilne svrhe i u orbiti već ima 23 satelita.

No projekt je nakon niza korupcijskih skandala i tehničkih problema doveden u pitanje.

Europska unija svoju verziju, Galileo još razvija. Trenutno su u pogonu tek tri satelita, a za određivanje lokacije nužna su barem četiri.