OPISI STRANICA

Googleova najnovija nadogradnja dramatično će olakšati svakodnevnu pretragu, otkrili smo kako će funkcionirati

04.02.2021 u 09:05

Bionic
Reading

Google će uskoro pored rezultata pretrage nuditi dodatne informacije o stranicama na koje možete kliknuti, uključujući i njhove sigurnosne protokole

Google uskoro uvodi novu značajku koja će korisnicima njihove pretrage pružiti dodatne informacije o stranicama koje se pojavljuju u rezultatima. Nova funkcija prvo će biti dostupna u SAD-u, a pristupa joj se putem tri točkice pored predloženog rezultata. Pritiskom na dodatnu opciju korisnik dobiva opis stranice koju planira posjetiti.

Sve informacije, prenosi Engadget, dolaze iz Wikipedije, osim ako vas Google odluči preusmjeriti na neku od svojih usluga - u kojem slučaju ćete dobiti informacije o tome kako je Google sakupio informacije o stranici. Ako stranica nema niti wikipediju niti Googleov 'dosje', dobit ćete osnovne informacije poput prvog indeksiranja, je li osiguran putem HTTPS-a i tako dalje.

Značajka dozvoljava nekoliko stvari, kažu iz Googlea. Za početak, smanjit će broj pretraga u kojima ćete pokušavati otkriti više o stranicama koje posjećujete. Nadalje, kompanija tvrdi da će dodatni paneli uz malo nade omogućiti informirane odluke o načinu na koji koristite internet (ako, primjerice, tražite financijsko savjetovanje, a bojite se potencijalnih prevaranata).

S obzirom da se Google u ovom slučaju jako oslanja na Wikipediju, opisi će vrlo često biti vezani uz popularnija internetska odredišta. Uostalom, kao što smo se uvjerili u slučaju naše Wikipedije, informacije jako variraju zavisno o volji tamošnjih administratora i autora sadržaja.

Još jedan problem, naglašava izvor, je u zamci modernog dizajna koji korisne informacije skriva iza izbornika - ako netko ne zna da se dodatne informacije mogu pronaći skrivene iza tri točkice, neće doći do sadržaja koje im Google nastoji pružiti.