BLOKIRA I KOD NAS

Google uklonio 640 videa zbog terorizma

18.06.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Prvi put otkad Google objavljuje izvješće o transparentnosti u njemu su se pojavili podaci o zahtjevima za blokiranje sadržaja u Hrvatskoj

Organizacija The Association of Chief Police Officers (ACPO) zatražila je gašenje pet korisničkih računa zato što su navodno korišteni za promicanje terorizma. Google je pristao i obrisao ukupno 640 videa, piše The Huffington Post.

Političari u Velikoj Britanija i Sjedinjenim Državama već su u nekoliko navrata kritizirali Google zbog ekstremističke propagande koju se može naći na YouTubeu. Među spornim videozapisima bile su i propovijedi Anvara al-Avlakija, svećenika navodno visoko rangiranog u Al Kaidi, kojeg su američke bespilotne letjelice ubile prošle godine.

Te su propovijedi nadahnule 21-godišnju Roshonaru Choudhry na to da pokuša ubiti parlamentarnog zastupnika Stephena Timmsa u svibnju ove godine. Čak i nakon što je bila osuđena, više od pet tisuća postova s propovijedima i dalje su bili dostupni na YouTubeu.

U jednoj od njih, naslovljenoj '44 načina kako podržati džihad', poručuje sljedbenicima kako je sveti rat danas obveza svakog sposobnog muslimana. 'Mržnja prema nevjernicima središnji je dio našeg vojnog vjerovanja. Svako dijete moramo uvježbavati za sveti rat... Obuka oružjem ključan je dio priprema za džihad', rekao je.

Pojedinosti o novim uklanjanjima pojavile su nakon što se je objavljeno Googleovo izvješće o transparentnosti poslovanja. Iako je pristao ispuniti zahtjev ACPO-a, Google je u više navrata odbio slične zahtjeve.

Primjerice, nisu udovoljili zahtjevu kanadskih vlasti da uklone video Kanađanina koji prikazuje kako se pomokrio na kanadsku putovnicu u zahodskoj školjci i onda pustio vodu. Također, odbio je zahtjev pakistanskog Ministarstva za informacijske tehnologije, koje je tražilo uklanjanje šest videa u kojima se ismijavaju vojska i političari u toj zemlji.

Ispoštovali su nalog njemačkog suda i uklonili 898 rezultata pretrage koji su vodili prema forumima i blogovima u kojima su bili navodi o vladinoj agenciji i jednom od njenih zaposlenika za koje je sud utvrdio kako nisu vjerodostojni. Također, uklonio je i nekoliko videa u skladu s njemačkim zakonom o djeci i mladima.

Pristali su i blokirati više od stotinu videa na YouTubeu u kojima se navodno vrijeđa monarhija u Tajlandu, što je zakonom zabranjeno u toj zemlji, kao i prijeteće i uznemirujuće video zapise, na zahtjev više američkih agencija.

Mađarskoj, Rusiji i Turskoj nije udovoljen nijedan zahtjev, naspram 93 posto pozitivno riješenih američkih. U Hrvatskoj je bilo manje od deset zahtjeva. Svima je bilo udovoljeno.

Pogledajte Googleov Transparency Report