NA GLOBALNOJ RAZINI

Google pokreće masovnu igru u alternativnoj stvarnosti

04.11.2013 u 15:41

Bionic
Reading

Nakon gotovo godinu dana eksperimentiranja, Googleova tvrtka Niantic Labs sprema se 14. prosinca i službeno javnosti ponuditi jednu od trenutno najvećih igara pomaknute stvarnosti (Alternate Reality Game, ARG) na svijetu - Ingress

Igre pomaknute stvarnosti koriste stvarni svijet kao platformu za igru koja se odigrava u zamišljenoj, paralelnoj, imaginarnoj stvarnosti. Ingress, osmišljen i izveden u stilu teorija zavjere, dosad je preuzet više od milijun puta.

Čim završi globalno događanje nazvano Operation #13MAGNUS, u kojem sudjeluju igračice i igrači u 35 gradova diljem svijeta, Ingress će okončati fazu jave bete.

Dosad je bila dostupna samo putem pozivnica, koje ste mogli dobiti od onih koji su već uključeni u igru. Sad ju u dućanu Play može preuzeti bilo tko s mobitelom ili drugim prijenosnim uređajem pogonjenim Androidom. Besplatna je, no da biste ju igrali, morat ćete u velikoj mjeri koristiti prijenos podataka putem mobilnog interneta.

Do 14. prosinca možete se uključiti u izazov Ingress Elite V, kojim se traži pet najboljih agentica i agenata (kako se sudionike naziva u igri) na svijetu. Zbrajaju se bodovi ostvareni u igri, ali i kreativni uraci za društvene medije.

Pobjednici će biti pozvani u Niantic Labs, gdje će biti brifirani u tajnosti tijekom veljače iduće godine i sudjelovati u lažnoj TV emisiji The Ingress Report, koja je dio igre, piše Venture Beat.

Na početku igre birate hoćete li se pridružiti Prosvijetljenima (Enlightened), koji vjeruju kako je ta materija dar čovječanstvu koji treba iskoristiti, ili Pokretu otpora (Resistance), koji se tome protivi.

Aplikacija preobražava vaš mobitel u skener kojim možete otkriti štošta običnom oku nevidljivo u svijetu oko vas. Otkrit će vam se štitovi, oružja i nadogradnje pomoću kojih se možete boriti protiv suparnika za globalnu prevlast nad tajnovitom egzotičnom materijom, odnosno portalima koji ju kanaliziraju i vode u druge svjetove.

Ovako u igri izgleda Zagreb gledan s velike visine:

Sami određujete kako ćete i u kojoj mjeri sudjelovati. Ako želite biti aktivni, računajte na dosta kretanja i druženja. Možete igrati solo, ali bolji rezultati (i zabava) dolaze radite li s drugima u timu.

Ingress se igra u više od 200 zemalja. Ni Hrvatska nije izuzetak, kao ni susjedne zemlje. Globalno, dosad je stvoreno više od dvije tisuće zajednica vezanih uz nju na društvenim mrežama. Neće trajati beskrajno - s vremenom će završiti, vjerojatno u skladu s radnjom koju se može pratiti putem Ingress Reporta

Igru prati i bogati multimedijalni sadržaj. Uz već spomenuti Ingress Report na YouTubeu, izdane su dvije e-knjige i serija stripova. Sami igrači stvorili su nebrojene dizajne za majice, bedževe, nakit i tome slično, a ima i onih koji su se tetovirali znakovljem iz igre.

Ingress bi mogao značajno pridonijeti popularizaciji i širenju takvog načina igranja, u kojem se danas najčešće koriste mobiteli, a u budućnosti bi mogli i dijelovi odjeće opremljeni računalima, poput pametnih naočala, satova i slično.

Za Google, kao i za sve koji ugrađuju Android u svoje uređaje, Ingress predstavlja priliku za bolje razumijevanje funkcioniranja igara koje koriste mobitele i geolokacijske servise.

Kako izgleda The Ingress Report? Pogledajte prvi nastavak: