PROJECT LOON

Googleovim internet-balonom upravlja umjetna inteligencija

29.09.2016 u 08:38

Bionic
Reading

Googleov Project Loon sad je već dobro poznata stvar, no manje je poznato to da je inicijalno projekt balona koji služe za pružanje interneta koristio tek statične algoritme. Najnovijim balonima pak upravlja ni manje ni više već - umjetna inteligencija

Korištenje statičnih algoritama za početak priče o internet-balonima je bilo dostatno za zadržavanje pozicije i izmjenu visine, no postojala je tu i pokoja mana. Jedna od njih je svakako bilo to da Google nije mogao stvari prilagoditi nepredvidljivom vremenu, posebno osjetnim na visinama na kojima kruže ovi baloni.

Stoga su odlučili iskoristiti strojno učenje kako bi baloni konstantno bili prilagođeni različitim uvjetima i ostali na istoj poziciju kudikamo duže. Iznad Perua, u stratosferi, testni balon je tako izdržao čak 98 dana, prilagođavajući se teškim i nepredvidljivim vremenskim uvjetima koji su ga bez pametnog upravljanja bez problema mogli prizemljiti i pomaknuti na neplanirana mjesta prije vremena.


Algoritmi koji upravljaju balonom sada su sve samo ne statični. Prikupljaju goleme količine podataka i uče iz svega. U jednom od testova balon je imao izlet na Pacifik, jer je odlučio kako neće imati dovoljno uzgona da se zadrži na kopnu.

Testni balon u Peruu je kroz 14 tjedana napravio čak 20 tisuća korekcija leta, kako bi zadržao željenu poziciju. Kako prenosi Wired, ovo ne samo da omogućuje zadržavanje balona na istom mjestu duže vremena, već i drastično smanjuje troškove te povećava mogućnosti platforme.