ZA MODNO OSVIJEŠTENE

Google nije jedini koji ima pametne naočale

21.02.2014 u 20:06

Bionic
Reading

Pupil je novi Kopinov sustav namijenjen nosivom računalstvu. Nadaju se kako će ga koristiti u uređajima poput Googleovog Glassa, ali i privući modno osviještene

S referentnim dizajnom Pupil u Kopinu nastoje pokazati kako sićušni zasloni mogu stati i u modno prihvatljivije modele, zbog kojih vas neće čudno gledati u liftu ili na autobusnoj stanici.


Mikro-zaslon smješten je na vrh desne leće. Prikazuje se kao mali ekran nešto iznad vašeg izravnog vidokruga. Razlučivost je 428 puta 240 piksela. Za razliku od Glassa, nije proziran, već je ugrađen u okvir naočala.

U naočalama je također i sustav za primanje i slanje podataka te mikrofoni i zvučnici. Po jedan zvučnik smješten je iznad svakog uha, dok su mikrofoni provučeni kroz desnu stranu, gdje je smješten i procesor. S lijeve strane je baterija. Prototipovi mogu raditi nekoliko sati s jednim punjenjem baterije.

Razvijen je i sustav koji omogućava upravljanje korisničkim sučeljem glasom, čak i kad je okolica prilično bučna.

Svi dosadašnji modeli su prototipovi, isprintani pomoću 3D printera. Sve što im nedostaje kako bi bili spremni za tržište je kamera. Hoće li biti uključena ili ne, ovisi o tome tko će sve među proizvođačima hardvera licencirati Pupil.


Pri korištenju po mnogočemu je nalik na Glass. Korisničko sučelje je minimalističko, s nekoliko glasovnih zapovjedi dostupnih na zaslonu cijelo vrijeme. Višestrani meniji automatski se odmotavaju s jedne strane na drugu, prikazujući sve dostupne opcije.

Odabirete ih isključivo glasom - osim dugmeta za uključivanje, nema nikakvih drugih, piše Slashgear