MOBILNA ELITA

Google Maps najkorišteniji na pametnim telefonima

06.08.2013 u 19:00

Bionic
Reading

Dok Google Maps koristi više od 50 posto korisnika pametnih telefona, Appleova verzija karata gotovo se uopće ne spominje u istraživanju, a iznenadile su Nokijine Ovi Maps koje koristi devet posto korisnika

Koju aplikaciju najčešće koristite na svom pametnom telefonu? Onu za slanje SMS poruka ili možda Facebook?

Prema istraživanju koje je provela tvrtka GlobalWebIndex, najkorištenija aplikacija na pametnim telefonima bile su karte, odnosno Google Maps.

Kako ističu, čak 54 posto globalne populacije korisnika pametnih telefona u proteklom je mjesecu koristilo Google Maps. Za usporedbu, Nokijinu verziju Ovi Maps koristilo je tek devet posto korisnika, dok je postotak korisnika koji su uključili Apple Maps toliko malen da ga nisu ni uzimali u obzir.

Na drugom mjestu je, sa 44 posto korisnika, Facebooka, a slijede YouTube sa 35 posto i G+ sa 30 posto korisnika koji su koristili tu aplikaciju u posljednjih mjesec dana.

Očito korisnici pametnih telefona vole biti u kontaktu s drugim ljudima jer se na petom mjestu nalazi popularna kineska aplikacija za komunikaciju Weixin/WeChat.

S obzirom na to da se ta aplikacija koristi samo u Kini, Hong Kongu i Maleziji, impresivna je brojka od 27 posto korisnika diljem svijeta koji su ju koristili.

Društvene aplikacije najzastupljenije su u top 10 najkorištenijih aplikacija.

Tako se na šestom mjestu smjestila aplikacija za Twitter koju koristi otprilike petina svjetske populacije, a slijede je Skype i Facebook Messenger s istim brojem korisnika.

Zanimljivo je kako se aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp smjestila na devetom mjestu ljestvice najkorištenijih aplikacija sa 17 posto globalnih korisnika.

Iako je WhatsApp često spominjan u medijima kao veoma popularna aplikacija, i Facebook Messenger i Weixin/WeChat, koje pružaju slične usluge, imaju više korisnika na svjetskoj razini.

Ljestvicu najpopularniji aplikacija zaokružuje Instagram koji je osvojio 11 posto svjetske populacije.

Među poznatijim aplikacijama koje se još spominju u istraživanju su i Foursquare koji koristi tek šest posto korisnika te Vine sa svega dva posto korisnika na globalnoj razini.

Bilo bi zanimljivo vidjeti podjelu po platformama pa da vidimo koriste li vlasnici uređaja s Androdiom i iOS-om iste aplikacije ili i tu ima razlike.