BUDITE PRISTOJNI

Google ima upute kako ne biti jeziv ili čudan

20.02.2014 u 16:29

Bionic
Reading

Glass Exploreri bili su prvi 'potrošači' koji su mogli ugrabiti ovaj dugoočekivani Googleov gadget. Čak i prije nego što su prvi primjerci stigli u ruke entuzijasta, pitanja vezana uz privatnost i kontroverze vezane uz korištenje postajali su sve glasniji. Kompanija je stoga odlučila pružiti pokoji savjet postojećim i budućim vlasnicima

U suštini je riječ o listi koja govori što je 'OK' a što ne kada je u pitanju korištenje gadgeta Glass. Kompanija na službenom blogu napominje kako je lista, baš kao i sam gadget, još u fazi testiranja i nadogradnje te da nije riječ o 'konačnoj verziji' - premda je jasno kako je uputa da korisnici ne budu tzv. 'glassholes'.

Što je OK:

Istražite svijet oko sebe. Glass vas stavlja u više kontrole tehnologije i oslobađa vas od potrebe da tražite uređaje po džepovima i odvraćate pogled s bitnih stvari.

Iskoristite glasovne naredbe. Glass vam istovremeno oslobađa ruke da možete kuhati, igrati golf ili izvoditi bilo što drugo. Pogledajte listu 'što nije OK' čisto za ekstremnije varijante.

Tražite dozvolu. Funkcija s kamerom koju posjeduje Glass ista je kao kod mobilnih telefona. Ne snimajte prije dobivanja dozvole drugih ljudi.

Koristite ključanje ekrana. Ova funkcija također je slična onoj s mobilnih uređaja, a onemogućit će da ga koriste druge osobe u slučaju da izgubite uređaj.

Postanite aktivan član zajednice Glass Explorera. Program Explorer kreiran je kako biste dobili povratne informacije od prvih vlasnika gadgeta Glass. Tijekom prošlih godinu dana pokazao se iznimno uspješnim i želimo nastaviti s time.

Što nije OK:

Ne postanite hipnotizirani ekranom. Glass je namijenjen dobivanju kratkih i jasnih informacija na ekran. Uhvatite li se kako piljite u prizmu s ekranom dulje vrijeme, vjerojatno ste čudni i sebi i okolini koja vas doživljava.

Ne koristite Glass s aktivnijim sportovima. Glass je ipak komadić tehnologije - koristite zdrav razum. Jahanje bikova, borba u kavezima i sl. vjerojatno nije baš najpametnija stvar.

Ne očekujte nositi uređaj i biti ignorirani. Budite uvjereni u to - dobivat ćete pitanja vezana za uređaj. Budite strpljivi i objasnite ljudima kako Glass posjeduje dosta značajki s mobilnih uređaja. Uređaj je nekad bolje skinuti nego imati neugodnu situaciju.

Ne budite jezivi i nepristojni. Poštujte druge ljude, a u slučaju da imaju pitanja vezana za uređaj, ne budite otresiti. Upamtite, pristojnost i ljubaznost mogu imati veliku ulogu u općoj percepciji, a imajte na umu i to da demonstracija mogućnosti može biti jako zgodna stvar.