journeys

Google Chrome ima novosti koje će nam itekako pomoći u pretraživanju

04.10.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Popularni preglednik uvodi mogućnost pametnog grupiranja sakupljenih informacija u sklopu značajke pod imenom Journeys (putovanja)

Google Chrome eksperimentira sa nekoliko značajki koje bi pomogle pri produljenim pretragama i uspoređivanju stranica na kojoj se korisnik nalazi - s onima na kojima se nalaze rezultati pretrage. Značajka pod imenom Journeys (putovanja) mogla bi pružiti još mogućnosti za praćenje teme koju pretražujuete.

Lakše pretraživanje

Ovaj alat automatski sakuplja stranice i informacije vezane uz određenu temu koja će korisnika spasiti od ručnog prekopavanja po povijesti pretrage ili izrade cijele mape bookmarka. Chrome će, nadalje, ponuditi prijedloge za pretragu kako bi olakšao internetsko pretraživanje.

Skupine stranica će se pohraniti lokalno, što znači da ih nećete moći otvarati na nekoliko uređaja, makar Google spominje da radi i na tome. Za kraj, opciju će se moći isključiti bilo kad i izbrisati konkretnu povijest pregrage, odnosno Journeyja.

Značajka Journey vrlo je korisna za sve koji tjednima istražuju istu temu ili planiraju putovanje, kupnju automobila ili nekog komada elektroničke opreme. Značajka je trenutno samo dostupna u Chrome Canaryju za stolna računala gdje se svi Journeyji mogu pronaći u povijesti pregleda, odnosno na adresi chrome://history/journeys.

Panel za pretrage

Još jedan novitet dolazi u obliku bočnog panela za pretrage. Kad kliknete na poveznicu nakon pretraživaja, vidjet ćete G ikonicu pored adresne trake - ako na nju kliknete, vidjet ćete ostale rezultate u bočnom panelu koji će olakšati pretragu i usporedbu rezultata bez povratka u pretrage.

Novi bočni panel trenutno se testira u kanalu Chrone OS Dev. Ako ga kompanija odluči itbaciti za širu publiku, bočni panel bi mogao doći na više platrofmi i podržati više sustava za pretragu, prenosi Engadget.