SUPERRAČUNALO U AKCIJI

Gdje žive najagresivniji tviteraši?

20.11.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Sveučilište u Illinoisu i Silicon Graphics International iskoristili su superračunalo i Twitter kako bi vizualno pokazali stav tviteraša o pojedinim temama

Istraživači Sveučilišta u Illinoisu udružili su snage sa Silicon Graphic Internationalom kako bi proveli zanimljivo istraživanje - Global Twitter Heartbeat

Oni su pomoću superračunala analizirali objave na Twitteru i stvorili zanimljiv vizualni prikaz raspoloženja tviteraša u stvarnom vremenu.

Pozitivnim emocijama pridodali su plavu boju, dok su negativne označili žarko crvenom. Zanimljivo je promatrati kako se boje šire ovisno o proteku vremena.

Računalo prati oko 50 milijuna objava na Twitteru dnevno, što je oko 10 posto ukupnih objava, analizira zemljopisni položaj, riječnik koji se koristi, ali i svaku objavu stavlja u kontekst teme o kojoj se piše.

U fokusu istraživača bili su uragan Sandy koji je poharao istočnu obalu SAD-a i američki predsjednički izbori. Dva događaja koja su 'zapalila' Twitter.

Razumljivo, karta koja prikazuje emocije vezane uz uragan Sandy prepuna je crvene boje koja označava negativne komentare, dok je na karti koja prikazuje stav korisnika o predsjedničkim kandidatima ipak prevladavajuća Obamina plava boja.

'Ovo je prvi put da cijelu sferu koju čini Twitter vidimo u potpuno novom obliku i još uvijek nismo sigurni što nam to točno govori. No ovo je prvi put da smo zavirili u kaotičan svijet koji čini samu srž našeg društva', rekao je Kalev H. Leetaru sa Sveučilišta u Illinoisu.

Dodao je da je taj projekt omogućio da vidimo ljudske nade i strahove u stvarnom vremenu i od osobe do osobe, a ne kao do sad, uvrštene u nekakvu statističku tablicu.

Zanimljivo je i da su napravili globalnu kartu raspoloženja tviteraša na kojoj je većina Hrvatske, ali i cijela središnja Europa obojana zeleno plavom bojom, što bi ukazivalo na to da su tu tviteraši poprilično sretni sa svojim životom.