IFA 2013.

Galaxy Note 3: Nešto veći, brži, s više memorije

04.09.2013 u 21:37

Bionic
Reading

Nova generacija Samsungovog phableta ima veći zaslon Super AMOLED (5,7 inča/14,4 cm), više RAM-a (3 GB), kameru sa 13 megapiksela i četverojezgreni procesor na 2,3 GHz. Ujedno je za milimetar tanji (8,3 mm) i nešto lakši (168 g)

Dimenzije su mu sad 151,2 puta 79,2 puta 8,3 mm. Pozadina je napravljena od lažne kože izvana i tanke plastike iznutra. Radi na Android 4.3. Baterija je većeg kapaciteta - 3.200 mAh.

Kameru prati bljeskalica CRI LED za snimanje pri lošem svjetlu i u pokretu. Ima podršku za LTE.

Na raspolaganju će biti inačice sa 32 ili 64 GB ugrađene memorije, kao i model s dodatnim utorom za karticu microSD. Bit će dostupan u crnoj, bijeloj i ružičastoj boji, a Samsung će ponuditi i zamjenjiva kućišta u raznim dodatnim bojama.

No čini se kako su pravi mamac softverske značajke koje proširuju mogućnosti korištenja stilusa i ponešto glamurozniji izgled.

Što se softvera tiče, velika je novost Air Command, meni koji se pojavljuje svaki put kad izvučete S Pen, a koji je moguće pozvati i držanjem stilusa iznad zaslona i klikanjem na ugrađeni gumb. Pomoću tog menija možete pristupiti svim važnijim značajkama vezanim uz S Pen.

Action Memo omogućava da rukom napišete bilješku i automatski izvršite neku radnju ili pretvorite rukom ispisanu bilješku u formatirani oblik. Može odmah uspostaviti poziv, dodavati u kontakte, pronaći adresu na karti, pretraživati internet, spremiti zadatak u popis obaveznih aktivnosti...

S Finder omogućava pretragu sadržaja neovisno o tipu. Upisujući ključne riječi ili filtere kao što su datum, mjesto i vrstu sadržaja, možete pretraživati dokumente, događaje, poruke, stranicu za pomoć te ručno ispisan sadržaj u svojim bilješkama i memo aplikacijama, kao i simbole i formule.

Sučelje My Magazine poslužit će kao skupljač vijesti. Uz pomoć značajke Multi Window, moći ćete istovremeno, jednu uz drugu, držati otvorene različite aplikacije, poput preglednika i Mapsa. Podržava drag and drop, što može biti korisno.

S Pen sada je simetričan pa ne morate paziti s koje ga strane spremate. Note 3 će raditi i sa stilusom svog prethodnika.

Scrapbook omogućava organizaciju i pretraživanje sadržaja i informacija iz različitih izvora, uključujući i internet, Youtube i galeriju. Kad spremite materijal za buduće korištenje, Scrapbook također spremi i izvorne materijale i internetske adrese.

Screen Write bilježi trenutačnu stranicu preko cijelog ekrana uređaja, uz koju možete zabilježiti komentare ili dodatne informacije na spremljenoj slici.

Pen Window omogućava korištenje značajke S Pen ne samo za crtanje skica ili pisanje bilješki, nego i za otvaranje malih aplikacijskih prozora za višestruko obavljanje zadataka. Nacrtavši prozor bilo koje veličine, bilo gdje na ekranu, možete otvoriti drugi aplikacijski prozor kao što je YouTube, kalkulator ili pretraživač, bez pauziranja trenutačne aktivnosti na ekranu.

Novi S Note može biti usklađen s korisničkim računima na Evernoteu ili Samsungu. Ako poželite prebaciti samo određeni dio slike s interneta ili Notea 3, novi dodatak Easy Clip omogućit će da otprilike ocrtate rubove željene slike te je potom prebacite u sliku s preciznijim rubovima.

Dolazi s KNOX-om, koji omogućava spremanje sigurnosno osjetljivih aplikacija i podataka unutar zaštićenog okruženja, nazvanog spremnik (container).

Možete spremiti poslovne aplikacije i podatke kao što su elektronička pošta, kontakti i kalendar i dozvoliti IT odjelu da kontrolira spremnik preko programa EAS (Exchange ActiveSync Server).