John McFall

[FOTO/VIDEO] Svijet ima prvog paraastronauta, za ulogu astronauta s invaliditetom prijavilo se 257 osoba

23.11.2022 u 21:02

Bionic
Reading

Europska svemirska agencija (ESA) u srijedu je imenovala svog prvog "paraastronauta" u značajnom koraku da se osobama s fizičkim invaliditetom omogući da rade i žive u svemiru

Agencija koja obuhvaća 22 zemlje priopćila je da je odabrala bivšeg britanskog paraolimpijskog sprintera Johna McFalla kao dio nove generacije od 17 odabranih za obuku za astronauta.

McFall će sudjelovati u studiji izvedivosti osmišljenoj kako bi ESA saznala koje uvjete je potrebno ispuniti da osobe s invaliditetom sudjeluju u budućim misijama.

"Bilo je to poprilično burno iskustvo, s obzirom da kao osoba s amputiranom nogom nikada nisam mislio da postoji mogućnost da postanem astronaut pa je uzbuđenje bilo ogromno", rekao je McFall u intervjuu koji je objavljen na ESA-inoj web stranici.

Pridružit će se petorici novih karijernih astronauta i 11 rezervista na obuci nakon što je ESA popunila svoje astronautske redove prvi put od 2009.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA

ESA je prošle godine objavila poziv za osobe koje su u potpunosti sposobne proći uobičajene stroge psihološke, kognitivne i druge testove, ali im je onemogućeno da postanu astronauti isključivo zbog njihove invalidnosti.

Zaprimila je 257 prijava za ulogu astronauta s invaliditetom, paralelnu ulogu koju naziva "paraastronaut".

Dobrotvorna organizacija za jednakost osoba s invaliditetom Scope opisala je odabir McFalla kao "velik korak naprijed".

"Bolja zastupljenost osoba s invaliditetom u utjecajnim ulogama doista će pomoći da se poboljšaju stavovi i sruše prepreke s kojima se mnoge osobe s invaliditetom danas suočavaju", rekla je Alison Kerry, voditeljica komunikacija dobrotvorne organizacije.

McFallu je nakon nesreće na motociklu amputirana desna noga u dobi od 19 godina. Osvojio je brončanu medalju na 100 metara na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

McFall, 31-godišnji liječnik, pomoći će inženjerima ESA-e da dizajniraju promjene u hardveru potrebne za otvaranje profesionalnih svemirskih letova široj skupini kvalificiranih kandidata, priopćila je agencija.

"Poruka koju bih uputio budućim generacijama je ta da je znanost za sve i da putovanje u svemir, nadamo se, može biti za sve", rekao je McFall.

  • +4
Pogled na Zemlju iz svemira Izvor: Profimedia / Autor: Wavebreak