tako slične, a tako različite

[FOTO] Tajne misterizone susjede: Što će letjelica EnVision doznati o Veneri?

13.07.2021 u 14:07

Bionic
Reading

ESA-ina misija EnVision pridružit će se sve većem broju istraživača naše planetarne susjede Venere, a ključ njihovog uspjeha bit će - suradnja

Nakon što je ESA službeno najavila misiju EnVision koja će Veneru istražiti tijekom početka tridesetih godina 21. stoljeća, sveukupni broj ekspedicija prema našoj planetarnoj susjedi povećao se na tri. Podsjetimo, NASA prema Veneri šalje misije DAVINCI+ i VERITAS koje su planirane za drugi dio ovog desetljeća.

Sve tri letjelice pokušat će pronaći odgovor na pitanje zašto su Zemlja i Venera toliko slične a toliko različite - po veličini su bliske, dok ih razdvajaju klima, sastav i geološka povijest, objašnjava Sky & Telescope. Misije će planetu pristupiti na tri različita načina.

EnVision će izvršiti sveobuhvatni pregled planetarne površine, unutrašnjosti i atmosfere uz pomoć nekolicine instaliranih instrumenata. Venus Synthetic Aperture Radar će tako mapirati površinu, Venus Subsurface Radar Sounder će prodrijeti duboko pod površinu planeta, dok će Venus Spectroscopy Suite istražiti atmosferu. Letjelica i njezin teret trenutno su u stadiju dizajna te će biti dovršeni do 2022.

'Instrumenti na EnVisionu surađuju kako bi na najbolji način karakterizirali interakciju među različitim dijelovima planeta - od unutrašnjosti, preko površine do atmosfere - pruživši nam sveobuhvatni pogled na planet i njegove procese' komentirao je ESA-in voditelj istraživanja Günther Hasinger.

JESTE LI ZNALI?

Deset činjenica o fascinantnoj Veneri

  • Venera je drugi najsvjetljii objekt na nebu - astronomi su je nerijetko znali zamijeniti sa zvijezdom.
  • Jedan dan na Veneri (255 zemaljskih dana) traje dulje od godine (243 zemaljska dana) - krivac je Venerina iznimno spora rotacija.
  • Venera je ime dobila po rimskoj božici ljubavi i ljepote.
  • Veneru zbog vrlo slične veličine znanstvenici nerijetko zovu Zemljinom sestrom.
  • Venera se okreće u suprotnom smijeru od ostalih planeta Sunčeva sustava.
  • Venera je najtopliji planet sustava - temperatura na površini u prosjeku iznosi 462 Celzijeva stupnja.
  • Pritisak na površini je 92 puta veći nego na Zemlji - kao da ste zatvoreni u ekspres-loncu.
  • Venera se oko Sunca kreće eliptičnom osi, dok je po obliku, barem što se tiče našeg sustava, najbliža savršenoj sferi.
  • Venerina površina stara je od 300 do 400 milijuna godina.
  • Venera je jedini planet u Sunčevom sustavu koji ima žensko ime.

Glavni cilj EnVisiona bit će radarsko skeniranje izabranih područja planeta poput ploča koje su možda nekad davno bile kontinenti. NASA-in će VERITAS ovom skeniranju pružiti kontekst uz pomoć različitog zračenja u spektru bliskom infracrvenoj, kao i radarskog skeniranja koji će mapirati površinu. DAVINCI+ će u međuvremenu poslati sondu u atmosferu koja će pružiti mjerenja na površini te doprinijeti daljinskom skeniranju.

  • +12
Venera Izvor: Profimedia / Autor: NASA/GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/SDO / Sciencephoto / Profimedia

Planirano lansiranje zakazano je za 2031., a let bi trajao tri godine. Ukoliko propuste priliku, znanstvenici iz ESA-e dobit će mogućnost lansiranja u 2033. i 2032. ESA se nada da će EnVision u svemir poslati unutar teretne rakete Ariane-6 koja će premijerni let imati 2022. DAVINCI+ i VERITAS će biti lansirani između 2028. i 2030. godine.

Nasreću, znatiželjnici neće morati predugo čekati sljedeći znanstveni prelet pored Venere. BepiColombo koji trenutno putuje prema Merkuru 10. će kolovoza napraviti drugi prelet i snimiti Veneru svega 552 kilometra iznad njezinih gustih oblaka.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju