tehno RECENZIJA

[FOTO] Superbrz uređaj s pitkim operativnim sustavom: Pogledajte što je na testu pokazao novi iPhone 14

21.09.2022 u 12:28

Bionic
Reading

Appleove se nadogradnje iPhonea posljednjih nekoliko godina mogu ocijeniti suptilnima. Uz pravilo 'ako nije pokvareno, ne popravljaj', američki je proizvođač najnovijim 'startnim' pametnim telefonom iPhoneom 14 kupcima dostavio proizvod koji je vrlo sličan prošlogodišnjem, no ipak donosi nekoliko zanimljivih noviteta

Dizajn i konstrukcija

Dimenzije osnovnog uređaja ostaju iste. Radi se o staklenom sendviču s OLED ekranom dijagonale 6,1 inč, aluminijskim okvirom, izraženim modulom za kameru koji dolazi s dva objektiva i izrezom na vrhu ekrana u koji je strpana hrpa preciznih senzora. Telefon je, kao i svaki iPhone dosad, lijepo dizajniran i usklađen s operativnim sustavom koji prebacivanje s drugog uređaja čini jednostavnim i brzim. Ove godine domogli smo se crnog modela čija boja, u već uigranom Appleovom stilu, nije ono što se čini na prvi pogled. Midnight black zapravo je tamnozeleno-plava, a možete je vidjeti tek kad iznesete smartfon na jače svjetlo. Što se tiče iskustva korištenja, nemamo baš puno prigovora.

  • +6
iPhone 14 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Performanse, baterija i fotografija

Riječ je o superbrzom uređaju s pitkim i elegantnim operativnim sustavom, hrpom korisnih značajki koje dolaze s najnovijim iOS-om 16 te, konačno, solidnom kamerom, na kakvu smo od Applea već navikli. Fotografije snimljene iPhoneom 14 ispadaju jako lijepo u kakvim ih god uvjetima slikali, makar nemaju izražene kontraste i agresivne boje kao neki kineski konkurenti. Model iPhone 14, usporedno s iPhoneom 13, donosi još jedan korak u obradi fotografija zahvaljujući Photonic Engineu.

  • +4
iPhone 14 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Razlika među fotografijama, tim rečeno, nije bog zna što - opet, to ne predstavlja prevelik problem jer su ionako jako dobre, snimali ih usred dana ili noći. Što se punjenja tiče, smartfon dolazi s istom baterijom kao i prošlogodišnji, uz za nijansu smanjenu potrošnju i već poznatu mogućnost punjenja punjačem Qi, kabelom Lightning ili pakom MagSafe. Tijekom testiranja, iPhone 14 imao je prosječan radni vijek od oko jednog dana, a do pola kapaciteta se na brzom punjaču punio za oko 30 minuta.

Novi iPhone 14 dolazi s A15 Bionicom, procesorom koji možemo pronaći i u iPhoneu 13. Noviteti su u obliku satelitske komunikacije, koju u Europi nećemo vidjeti još neko vrijeme, malo boljoj selfi kameri, malo boljim stražnjim kamerama i boljim žiroskopom koji može prepoznati ako ste sudjelovali u sudaru te automatski pozvati izabrani kontakt i/ili hitnu pomoć.

Lakši (čitaj: jeftiniji) popravci

Također, iPhone 14 donosi jako zanimljivu promjenu koju velik broj korisnika neće ni primijetiti. Apple je, kako bi poštovao novi zakon o pravu na popravak, dramatično promijenio unutrašnjost smartfona, olakšavši popravke poput izmjene stakla, baterije i ekrana, što znači da će servisiranje i održavanje novog iPhonea 14 koštati puno manje.

iPhone 13 ili iPhone 14...?

Vizualne razlike su, pored boje uređaja, suptilne, a nijanse u hardverskim performansama praktički su nepostojeće - radi se o izvrsnim telefonima koji sve aplikacije i zadatke odrađuju bez ikakve greške te koji uz ažuran Appleov softver dobivaju sve popularne značajke, uključujući Apple Pay, FaceTime i iMessage.

Ako ste vlasnik iPhonea 11 i jako vam veliku ulogu igra dodatna godina softverske podrške, novi iPhone 14 mogao bi doći u obzir. Uz iPhone 14 Pro, koji možete dobiti za 2000 kuna više, i iPhone 13 Pro, koji je i dalje dostupan u prodaji, odluka o kupnji najnovijeg modela na kraju se dana svodi na dvije vrlo ključne stvari - koliko imate novca i koliko silno želite najnoviji hardver.

  • Ime: iPhone 14
  • Platforma: iOS 16
  • Konstrukcija: aluminij, staklo (ceramic shield), certifikat IP68 (otpornost na vodu i prašinu)
  • Ekran: Super Retina XDR OLED, HDR10, Dolby Vision, 800 nita (HBM), 1200 nita (maksimum), 6,1 inč​, 1170 puta 2532 piksela, omjer 19.5:9
  • Procesor: A15 Bionic
  • Memorija: 128 GB, 256 GB, 512 GB
  • Stražnja kamera: 12 MP, f/1,5, 26 mm (širokokutna), 12 MP, f/2,4, 13 mm, 120˚ (ultraširokokutna)
  • Prednja kamera: 12 MP, f/1,9, 23 mm (širokokutna), autofokus
  • Baterija: Li-Ion 3279 mAh, brzo punjenje 50 posto u 30 minuta
  • Mreže: GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE / 5G
  • Cijena: 8429 kuna