POBJEDA MLADE KEMIČARKE

Finale Laboratorija slave zasjenio samo - Mišak

Dubravka Stražić

Dubravka Stražić

Izvor: Screenshot / Autor: British Council

Pobjednica ovogodišnjeg Laboratorija slave, natjecanja mladih znanstvenika u izlaganju znanstvenih tema na popularan i inovativan način je Dubravka Stražić, studentica kemije koja je žiri oduševila zanimljivom prezentacijom nazvanom 'Miris gladi'

Ona je na svojem vlastitom primjeru objasnila što se događa kada ljudi, što uglavnom podrazumijeva žene, pretjeruju s dijetama ne bi li se dopali suprotnom spolu. Prisjetila se kako je mršavljenjem uspjela privući pozornost mladića, ali i kako je kasnije njihov prvi poljubac neslavno završio njegovim 'kiselim' izrazom lica. 'Nisam znala što se dogodilo sve dok nekoliko godina kasnije nisam upisala studij kemije i saznala što se s mojim organizmom zbivalo dok sam gladovala', rekla je mlada studentica i objasnila kako pad glukoze u krvi uzrokuje trošenje postojećih zaliha šećera u organizmu, a potom i masti, što pak izaziva poremećaje u metabolizmu te konačno razvoj kemijskih spojeva – ketonskih tijela, među kojima i acetona koji ima neugodan miris (pogledajte video dolje).

Dubravka je odnijela pobjedu u finalu u jakoj konkurenciji odličnih prezentacija 12 studenata preddiplomskih, diplomskih i postdiplomskih studija različitih grana znanosti. Svaki od sudionika po već ustaljenim pravilima imao je na raspolaganju samo tri minute da uz minimalno korištenje rekvizita predstavi neko otkriće iz svojeg znanstvenog područja. Ovom pobjedom osigurala si je sudjelovanje na međunarodnom FameLabu u britanskom Cheltenhamu. Natjecanje je šestu godinu za redom organizirao British Council u suradnji s Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta. Iz godine u godinu ono postaje sve popularnije, pa je ove godine odaziv publike bio toliko velik da je gledalište bilo dupkom puno, no ulaz je i dalje ostao besplatan. Po riječima organizatora tako će ostati i dalje. Zašto Laboratorij slave postaje sve slavniji, provjerite na ovom linku.

Voditelj Mišak na krivom mjestu

No neke sudionike i gledatelje nemalo je zasmetala činjenica da je program, kao i više puta dosad, moderirao ni manje ni više nego Krešimir Mišak, voditelj HTV-ove emisije 'Na rubu znanosti'. Naime, svima u Hrvatskoj dobro je znano da Mišak u svojem programu već godinama promiče pseudoznanost, a kritizira ono što on i njegovi štovatelji vole zvati 'mainstream' znanošću, zaboravljajući pritom da su u znanosti 'mainstream' one ideje, teorije i modeli svijeta za koje trenutno postoji najviše empirijskih dokaza, kao i to da svaki parapsiholog, medij, iscjelitelj i ini kvaziznanstvenik, kakve on rado ugošćuje, s lakoćom i bez ikakvog znanja može smisliti bilo kakvu neprovjerljivu glupost i potom tvrditi da njegove izmišljotine nisu prihvaćene u stručnim krugovima zbog urote svjetskih moćnika u sprezi sa 'službenim znanstvenicima - plaćenicima'.

Mada Mišak u novinarskom smislu može biti solidan i zanimljiv voditelj, a nedvojbeno je i vrlo popularan, u programima u kojima se predstavlja 'mainstrem' znanost do koje on, prema vlastitim riječima, malo ili nimalo ne drži, njemu nikako nije mjesto. To je otprilike kao da ugledni znanstvenik ateist Richard Dawkins moderira konvenciju britanskih vještica. Naravno, da mu takvu funkciju netko i ponudi, britanski bi je evolucionist, za razliku od Mišaka, nedvojbeno odbio. To nije teško razumjeti jer je Mišak ovom ulogom sigurno u očima laika dobio na kredibilitetu koji mu nikako ne pripada, što je vrlo pragmatičan, ali prilično shizofren spin.
 

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!