ONLINE PRIVATNOST

Facebookov najnoviji propust: Ugrožene privatne fotografije 6,8 milijuna korisnika

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 17.12.2018 10:06
  • Objavljeno 17.12.2018 u 10:06
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Posrnulu društvenu mrežu pogodila je još jedna havarija - ovog puta riječ je o bugu o kojem nam nisu pričali preko tri mjeseca te koji je razotkrio privatne fotografije milijuna korisnika Facebooka

Najnoviji bug na Facebooku dozvolio je tisućama aplikacija da bez poteškoća pristupe korisničkim privatnim fotografijama. Prema izvješću sa samog Facebooka, ugroženo je oko 6,8 milijuna korisnika diljem svijeta, a najgora stvar je ta da je Facebook cijelu stvar do nedavno tajio.

Kompanija je, naime, nedavno potvrdila postojanje buga za koje je znala već dugo, no prema službenom glasilu - čekala je da sa sigurnošću utvrdi koliko je ljudi pogođeno propustom prije nego što svima o tome da do znanja. Kako stvari stoje, ugroženi su oni korisnici koji su se u aplikacije prijavljivali putem Facebooka te im potom dozvolili da pristupe njihovim fotografijama.

Korisnici, podsjetimo, pri prijavi u aplikacije putem Facebooka pružaju dozvolu za pristup fotografijama koje dijele na svojem zidu. Ovaj bug je 12 dana dozvoljavao da se pristupi i fotografijama koje su korisnici uploadali na Facebook, ali nisu odlučili objaviti.

Možda nitko neće primjetiti

Bug koji je razotkrivao fotografije bio je aktivan između 13. i 25. rujna 2018., s time da ga je Facebook prepoznao 25. rujna i javnosti za to rekao tri mjeseca kasnije.

  • +39
  • +36

Ovo je Mark Zuckerberg

Izvor: Društvene mreže / Autor: NN

Kako god okrenuli, Zuckerbergovoj marketinškoj kompaniji je 'žao što se sve ovo desilo', s time da trenutno developerima nudi softverske alate kojima će lakše otkriti koji se korisnici njihovih aplikacija nalaze među oštećenima'. Ako ste i vi jedni od njih, Facebook će vam se tijekom idućih nekoliko dana javiti s detaljima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!