KONFERENCIJA

Evo što će nam ponuditi 'Smart Cities 2015'

13.05.2015 u 12:30

Bionic
Reading

Liderova konferencija o pametnim gradovima bit će održana u petak, 15. svibnja, u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Nudi više zanimljivih predavanja i okruglih stolova

Tijekom uvodne prezentacije Ivica Perica, direktor u odjelu poslovnog savjetovanja tvrtke Deloitte, govorit će o tome zašto gradovi danas trebaju biti pametniji. Predstavit će rezultate istraživanja o tome koliko su pametni gradovi poznati i prepoznati u Hrvatskoj te koje to ključne izazove gradovi prepoznaju pri uvođenju pametnih rješenja u pružanju gradskih usluga, između ostalog.

U nastavku konferencije Blaž Golob (Go For Sight Institute/SmartIS, Slovenija) govorit će o izazovima s kojima se gradovi danas suočavaju i predstaviti pet elemenata pametnoga grada. Španjolska iskustva podijelit će José Francisco DiegoCalvo (Financing and Internationalisation Agency - ADE), dok će o prvim koracima za uspješan razvoj pametnog grada pričati Slavko Vidović (Infodom).


Predviđena su i tri okrugla stola. Prvi je na temu 'Zašto je pametno uvoditi inteligentne servise?'. U njemu će sudjelovati Slavko Vidović (Infodom), Blaž Golob (Go For Sight Institute/SmartIS), Benjamin Cerovac (Bisnode), Branko Ferek Jambrek (Hrvatska pošta), Bogdan Rogali (Philips), Ana Seliškar (Cisco), Ivana Podnar Žarko (FER) i Ivica Perica (Deloitte).

Drugi će se baviti odgovorom na pitanje jesu li pametna rješenja rezervirana samo za bogate, o čemu će raspravljati José Francisco DiegoCalvo (Castilla y Leon Innovation, Financing and Internationalisation Agency Castilla y León–Spain), Magdalena Andreea Strachinescu Olteanu (DG Energy, Europska komisija), Davor Inđić (EBRD), Damir Juričić (Agencija za investicije i konkurentnost), Andrea Novaković (DURA), Igor Cerinski (HT) i Nino Kurtalj (Elma Kurtalj).

Treći je posvećen stupnju razvijenosti pametnih gradova u Hrvatskoj. Sudjelovat će Andro Vlahušić (gradonačelnik Dubrovnika), Božidar Kalmeta (gradonačelnik Zadra), Ivo Dujmić (gradonačelnik Opatije), Danijel Mileta (zamjenik gradonačelnika Šibenika), Vojko Obersnel (gradonačelnik Rijeke), Mišel Jakšić (zamjenik gradonačelnice Koprivnice) i Leda Lepri (pomoćnica ministra uprave za e-Hrvatsku).

Moći ćete poslušati i prezentacije o korištenju tehnologije Smart City u sustavima urbane javne rasvjete, projektu praćenja kvalitete zraka u Zagrebu, projektima koji su trenutno u fazi implementacije u Zadru, relevantnim propisima iz područja javno-privatnog partnerstva, europskom inovacijskom partnerstvu...

Kraj konferencije obilježit će 'Business Speed Dating', događanje za umrežavanje i povezivanje na brzinu, s nizom zasebnih prezentacija.