PRITISAK NA VLASNIKE

Evo koliko će novca u Engleskoj dobiti vozači koji na otpad bace svoje stare dizelaše

20.04.2017 u 14:48

Bionic
Reading

Plan premijerke Therese May za financijsku kompenzaciju onim vlasnicima koji se riješe svojih dizelaša zagađivača mogao bi koštati dvije milijarde funti

Dizel je novi neprijatelj u automobilskom svijetu, svi ga se žele riješiti što prije, a sve veća ponuda plug-in hibrida, potpuno električnih modela i vrlo efikasnih benzinaca daje nam do znanja da i proizvođači automobila računaju kako vrijeme dizela polako prolazi. Pisali smo o tome kako će se to dogoditi i ranije nego što mislimo, a u Velikoj Britaniji, koja je zasad najglasnija po tom pogledu, palicu borbe protiv dizelaša preuzela je sama premijerka, ali ne bez otpora.

Naime, plan premijerke Therese May za financijsku kompenzaciju vlasnicima koji se riješe dizelaša zagađivača mogao bi koštati dvije milijarde funti zbog čega mu se protive ministar prometa Chris Grayling te ministrica zaštite okoliša Andrea Leadsom koji drže kako se toliki novac može i bolje potrošiti, prenose mediji u Engleskoj.

No premijerka je odlučna i planira svakom vozaču koji na otpad baci svog starog dizelaša iz proračuna isplatiti 2.000 funti (2.385 eura) za kupnju novog automobila, pod uvjetom da za gorivo ne koristi dizel. Detalji plana bit će poznati u ponedjeljak, no nagađa se da bi za poticaj mogli konkurirati svi s dizelima starijim od dvanaest godina, kakvih je u Velikoj Britaniji 1,9 milijuna od ukupnog broja od 11,2 milijuna s dizelskim motorima.